Hosszú hétvége Ljubljanában - Kelet-Nyugat útikönyvek Hosszú hétvége Ljubljanában - Kelet-Nyugat útikönyvek

Hosszú hétvége Ljubljanában

Ljubljana Sárkány-híd
Egy péntektől vasárnapig tartó, képzeletbeli hétvégére invitáljuk azon utazó barátainkat, akik három nap alatt szeretnének minél teljesebb képet kapni Ljubljana rendkívül gazdag kulturális örökségéről, pezsgő társasági életéről.


Első nap

Ljubljanica partján, Ljubljana

A várossal való ismerkedést érdemes az óvárossal, a városházával és a Szent Miklós-székesegyházzal kezdeni. Sétáljunk végig a Ljubljanica partján, csodáljuk meg a folyón átívelő apró hidakat, különösen a Sárkány-hidat és a Hármas-hidat, ha pedig elfáradunk, üljünk be egy kávéra a folyóparti teraszos kávézók egyikébe (fotó: ©Georgios Tsichlis/Shutterstock.com, fenti nyitókép: ©INTERPIXELS/Shutterstock.com).

Ljubljana piac

Ebédre vegyük célba a város központi piacának Jože Plečnik által tervezett klasszicista árkádsorát, ahol péntekenként Ljubljana legjobb éttermei kínálnak szabadtéri kóstolót.

Ljubljana vár

Délután siklóval menjünk fel a várba, csodáljuk meg az óratoronyból nyíló kilátást, majd a többi látnivalók megtekintése után sétáljunk vissza gyalog a belvárosba (fotó: ©Matej Kastelic/Shutterstock.com).

Ljubljana szecesszó

Késő délután fedezzük fel a város szecessziós negyedének néhány extravagáns épületét, majd vacsorázzunk helyi fiatalokkal a Joe Peña’s Cantina y Bar mexikói étteremben, majd hallgassunk élő jazzt a Jazz Club Gajo hangulatos kertjében (fotó: ©Eder/Shutterstock.com).


Második nap
 

Ljubljana Hármas-híd

Kezdjük a sétát a Prešernov trg-en, az élénk rózsaszínű Angyali Üdvözlet templomával és a báboskorláttal szegélyezett Hármas-híddal (fotó: ©Matej Kastelic/Shutterstock.com).

Ljubljana emonai polgár

majd folytassuk a közeli a Kongresni trg-gel, ahol a különleges formájú Orsolya-templom és a fák között megbúvó „emonai polgár” aranyozott szobra érdemel figyelmet.

Ljubljana könyvtár

Pár utcára odébb nézzünk be Plečnik építészeti remekművébe, a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár egyedi stílusú épületébe, majd tekintsük meg a szintén közelben lévő Városi Múzeum kiállítását (fotó: ©dejan_k/Shutterstock.com).

Ljubljan Petit Café

Ebédre rendeljünk egy Napóleon-salátát a Francia forradalom terén lévő Le Petit Caféban, majd délután fedezzük fel Plečnik furfangos világának titkait az építész emlékházában.

Ljubljana_Ljubljanica

Kora este hajókázzunk a Ljubljanica mesebeli hangulatú hídjai alatt, utána pedig próbáljuk ki a szlovén konyha fogásait a Druga Violinában vagy a magyar hatást tükröző muravidéki konyha specialitásait a Güjžinában. A Muravidékről származó, mára nemzeti süteménnyé vált gibanicát is itt érdemes megkóstolni, de természetesen máshol is próbálkozhatunk (fotó: ©Matej Kastelic/Shutterstock.com).


Harmadik nap

Ljubljana bolhapiac

A napot kezdjük a Breg rakparton vasárnaponként megrendezett régiségpiaccal,

Bledi-tó

majd 11 óra körül induljunk útnak a Bledi-tóhoz. Ebédeljünk Bleden, a hófehér, klasszicista Villa Prešeren éttermében, majd keressük fel a bledi várat és hajózzunk át gondolával tó közepén elterülő szigetre (fotó: ©Zdenek Matyas Photography/Shutterstock.com).

Ljubljana Nemzeti Galéria

Aki inkább Ljubljanában maradna, az érdeklődésének megfelelően felkeresheti a nagy nemzeti közgyűjteményeket. A Nemzeti Múzeumban az emonai polgárnak, a Nemzeti Galériában pedig a Roba-féle szökőkútnak az eredetije számít a fő látnivalónak.

Fedezd fel Ljubljanát!

Ljubljana

Ljubljana: ékszerdoboz a folyóparton

Az egykori Jugoszlávia legfejlettebb tagállamának...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!

Olvass cikkeket!

Ljubljana szecesszió

Mit csináljunk Ljubljanában?
A kihagyhatatlan látnivalók

Az immár több mint negyedszázada független államként működő Szlovénia a rendszerváltó kelet-európai országok közül a leghitelesebben, a legmeggyőzőbben tudott belesimulni a nyugati világba. Fővárosának mindeközben sikerült a korábbi korok osztrák és a mediterrán hatásának … Tovább