20 kötelező látnivaló Erdélyben - Kelet-Nyugat útikönyvek 20 kötelező látnivaló Erdélyben - Kelet-Nyugat útikönyvek

20 kötelező látnivaló Erdélyben

Szék
A klasszikus nevezetességeket tartalmazó lista az Erdélyt kevésbé ismerőknek készült, számukra szeretné érzékeltetni az erdélyi látnivalók rendkívüli gazdagságát, sokszínűségét. Az Erdéllyel történő ismerkedést ezzel a listával érdemes kezdeni, és a következő útitervbe minél több pontját beleépíteni.
1. Nagyvárad, a szecesszió fővárosa

Nagyvárad szecesszó

Elvarázsolt nagypolgári paloták, szemet gyönyörködtető kapuk, díszes erkélykorlátok: a 20. század elejének kifinomult hangulata, helyenként túlburjánzó világa a mai napig jól tetten érhető Nagyváradon. A kép Ady egyik kedvenc kávéházának, az EMKÉ-nek otthonául szolgáló Sztarill-palota apró tornyát ábrázolja.

2. Temesvár barokk főtere

Tökéletes harmónia, mesekönyvbe illő városkép fogadja a látogatót Temesvár közelmúltban felújított főterén. A török pusztítások után Habsburg irányítással újjáépített Temesvárnak ez a letisztult pompájú, barokk tér lett a központja (fotó: ©concept w/Shutterstock.com).

3. A romantikus törcsvári várkastély

Törcsvár

Csipkézett tornyok, labirintusszerű folyosók, bájos, apró termek: a középkori hangulatú vár a Drakula-kultusszal megfertőzött nyugati turisták legfontosabb erdélyi zarándokhelye. Az épület a két világháború között Mária román királyné nyaralója volt, jelenleg Habsburg Domonkos tulajdonában áll (fotó: ©jps/Shutterstock.com).

4. Szent László-legenda a székelyderzsi templomban

Székelyderzs

A Világörökséggé nyilvánított unitárius erődtemplomban a lovagkirály és a kun vitéz küzdelmének teljes ciklusa fennmaradt, ráadásul a képek néhány éve ismét eredeti pompájukban ragyognak.

5. Felsóvisói kisvasút

Felsővisói kisvasút

A Kárpátok legizgalmasabb gőzmozdonyos kisvasútján a Máramarosi-havasok vadregényes hegyei közé kapaszkodhatunk fel. Az utazást egy igazi hegyi lakoma követi.

6. Erdély legarchaikusabb építményei: a szász erődtemplomok

Szászfehéregyháza

Szászföld erődtemplomai a törökök elleni védekezés részeként a 15-16. században jöttek létre. A ma is meglévő, közel 150 templom közül a leglátványosabbak Szászfehéregyházán, Prázsmárban, Szászhermányban, Berethalmon és Almakeréken láthatóak, közülük több UNESCO-védelem alatt áll. A kép a szászfehéregyházi templomot ábrázolja.

7. A marosvásárhelyi Kultúrpalota

Marosvásárhelyi Kultúrpalota

A legapróbb részletekig kidolgozott szecessziós remekmű, amelyben két nagyszabású képtár is helyet kapott. Ne felejtkezzünk el a hangversenyterem gazdagon díszített mennyezetéről sem.

8. A Világörökséggé nyilvánított segesvári várnegyed

Segesvári óratorony

A segesvári várnegyed macskaköves utcái mindennél hitelesebben idézik fel a középkori erdélyi világ regényes hangulatát, szépségét. A képen a bejárati torony órajátékának figurái látszanak.

9. A mesekönyvek életre kelnek: a kalotaszegi templomok

Farnas

Kós Károly építészetét is megihlették a hófehérre meszelt, kalotaszegi templomok, faerkélyes, négy fiatornyos tornyukkal, népi reneszánsz mintás kazettás mennyezetükkel. Ez a szemet gyönyörködtető reneszánsz virágcsokor a farnasi templomban látható.

10. Házsongárdi temető, Erdély legnagyobbjainak nyugvóhelye

Kolozsvár Házsongárdi temető

A kolozsvári panteon kihagyhatatlan látnivaló. Barangoljuk be a sírkert kacskaringós ösvényeit, és merengjünk el hosszan a művészi szépségű, ódon síremlékek között.

11. Kiskohi medvebarlang, a cseppkövek birodalma

Kiskohi medvebarlang

Európa egyik leggazdagabb és leglátványosabb cseppkőbarlangja, jól kiépített, bárki számára végigjárható belső utakkal és művészi megvilágítással.

12. Szék, a táncházmozgalom bölcsője

Szék

Különleges hagyományokkal rendelkező település, ahol Erdélyben egyedülálló módon a mai napig az utcán is népviseletben járnak az asszonyok. Csodáljuk meg a széki tisztaszoba fekete-piros színekben pompázó festett bútorait is.

13. A brassói Fekete templom

Brassó Fekete templom

A hatalmas területen, szinte teljes épségben fennmaradt barokk óváros éke a festői szépségű Fekete templom, Erdély legnagyobb temploma. Belsejében számos kincset őriznek, például Európa legnagyobb, régi, anatóliai szőnyeggyűjteményét.

14. Csíksomlyó, a leghíresebb magyar búcsújáróhely

Csíksomlyó

A világ legnagyobb, Máriát ábrázoló kegyszobrának, a „Napbaöltözött Asszonynak” a megtekintése után járjuk végig a búcsú helyszínét, a Kis-Somlyó hegy látnivalóit is.

15. Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy

Székely Nemzeti Múzeum

Az 1875-ben alapított múzeum igen jelentős néprajzi, régészeti, történeti és természettudományi gyűjteménnyel kápráztatja el a Székelyföld iránt érdeklődőket. A kiállítás megtekintéséhez különös varázst nyújt a Kós Károly által tervezett múzeumépület. A képen látható ólomüvegablak Csaba királyfit ábrázolja, gróf Bánffy Miklós terve alapján készült.

16. Vajdahunyad vára

Vajdahunyad

Az évente több százezer látogatót fogadó vajdahunyadi vár egész Erdély legimpozánsabb várkastélya. A gótikus termekben és a reneszánsz loggiákon sétálgatva a Hunyadiak és Bethlen Gábor kora elevenedik meg előttünk (fotó: ©Gabriela Insuratelu/Shutterstock.com.

17. Torockó, a polgári mesevilág

Torockó

A Székelykő hatalmas sziklatömbje alatt megbúvó, hófehér házacskákból álló Torockót mind természeti fekvését, mind építészetét tekintve a legszebb erdélyi településnek tartják. Egyedülálló kincsnek számít a torockói viselet és a festett bútor is.

18. Gyulafehérvári érseki székesegyház

Gyulafehérvár

A háromhajós katedrális a román kori magyar művészet egyik legnagyszerűbb példája, amely egyúttal lenyűgöző gótikus, reneszánsz és barokk részletekkel büszkélkedhet. A templomot a közelmúltban újították fel, valósággal ragyog a szépségtől.

19. Szaploncai Vidám temető: a traktorostól a szövőasszonyig

Szaplonca

A világhíres temetőben valóban nem érzékelhető a szomorúság: a színes fejfák, a naiv stílusú képek, a szellemes szövegek inkább mosolyt varázsolnak az arcunkra.

20. Szabadidőközpont a föld alatt: a parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya

Járjuk végig a sóbánya mélyén húzódó termeket, fedezzük fel ezt a különleges földalatti világot.

 

Válassz útikönyvet!

Olvass cikkeket!

Erdély történelme

Erdély történelme dióhéjban

Ebben a fejezetben rövid áttekintést adunk Erdély fordulatokban gazdag történelméről, az ókortól egészen az 1989-es forradalomig. Utazás előtt, alatt vagy akár utána is hasznos lehet elolvasni, vagy akár csak a felmerülő témával kapcsolatban egy-egy fejezetet fellapozni belőle. Aki az … Tovább

Idilli panziók Erdélyben

Örömteli hír, hogy Erdélyben egyre több helyen jelennek meg a régi épületekből kialakított, hangulatosan berendezett panziók, amelyek jelentős részét rusztikus stílusú, az erdélyi népi hagyományokat autentikusan idéző szálláshelyek teszik ki. Az alábbi cikkben néhány személyes kedvencet gyűjtöttünk … Tovább

A legszebb erdélyi zsinagógák

Ebben a bejegyzésben a kevesek által ismert erdélyi zsinagógák közül mutatunk be néhányat, szerintünk a legszebbeket. Stílus és hangulat tekintetében rendkívül változatos épületekről beszélhetünk, akad köztük színpompás, hófehérben úszó, ódon és misztikus egyaránt. Városonként többnyire már … Tovább