Vereckei-hágó

Vereckei-hágó

Bár a Vereckei-hágóban egy felirat nélküli honfoglalási emlékművön kívül semmi nem utal a magyarok honfoglalására, a Kárpátok elénk táruló látványának hatására így is könnyen megelevenedik a történelmi múlt. Képzelőerőnk segítségével felidézhetjük a Feszty Árpád híres körképén ábrázolt honfoglaló magyarokat, amint lovaikkal, szekereikkel vonulnak a Kárpát-medence irányába. A történészek többsége ma már ugyan egyetért abban, hogy 300-400 ezer főt számláló honfoglaló magyarok az egész Keleti-Kárpátok vonalában, a Kárpátok több hágóján keresztül vették birtokba új hazájukat, a Vereckei-hágó mégis kiemelt helyet foglal el a nemzeti mitológiában. Mindez leginkább Anonymus írásán alapszik, eszerint a Kárpátokon átkelő magyarok a közeli Munkács környékén pihentek meg először, illetve a népét negyven éven át vezető Álmos Ungvárnál adta át a fővezérséget Árpádnak. A honfoglalás tiszteletére az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmával már állítottak egyszer egy emlékművet, de azt a csehek az első világháború után eltávolították.

Emlékművek

A mai honfoglalási emlékmű, Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotása egy életfára emlékeztet, hét ága a hét magyar törzset, a középen lévő kő pedig a vérszerződés kelyhét szimbolizálja. Az emlékművet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a millecentenárium évében (1996) szerette volna felállítani, azonban a hivatalos átadásig egészen 2008-ig kellett várni. Az engedély megadása feltehetően ukrán nacionalista erők nyomása miatt csúszott hosszú éveket, ráadásul az emlékművet a kezdetektől fogva támadják, rongálják szélsőséges aktivisták.

A nevezetes hágóhoz Alsóvereckénél (Nyizsnyi Vorota), az ellenőrzési pontnál kell jobbra letérni, majd egy 11 kilométer hosszú, meglehetősen rossz minőségű, de álomszép fenyvesekkel szegélyezett utat kell megtennünk. A hágót bal kéz felől egy hatalmas ukrán emlékmű jelzi, amely azoknak az embereknek állít emléket, akik – egészen általánosan fogalmazva – életüket áldozták Ukrajnáért. Ezt is 2008-ban, a honfoglalási emlékművel egy időben állították, az ukránok feltehetően így szerették volna „kiegyensúlyozni” a magyar történelmi emlékek ápolását. A magyar honfoglalási emlékmű innen körülbelül 500 méterre található, az ukrán emlékművet elhagyva, a balra letérő, kavicsos úton induljunk el.

Fedezd fel Kárpátalját!

Kárpátalja

Kárpátalja: a ruszinok földjén

A szokatlan helyszínek, a kulturális borzongások kedvelőinek...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!