Újjászülettek a nagyváradi zsinagógák - Kelet-Nyugat útikönyvek Újjászülettek a nagyváradi zsinagógák - Kelet-Nyugat útikönyvek

Újjászülettek a nagyváradi zsinagógák

Cion zsinagóga Nagyvárad
A századfordulón Nagyvárad egy virágzó zsidó közösségnek is otthont adott, amely gazdasági és kulturális erejénél fogva kiemelkedő szerepet játszott a város életében. Akkoriban a lakosság 23 százaléka volt zsidó vallású, és a városban tizenöt zsinagóga működött. A zsingagógák közül a legfontosabbak a közelmúltban látványosan megújultak, amely önmagában jó okot jelent arra, hogy felkeressük Nagyváradot.
Cion zsinagóga

A Sebes-Körös partján áll Erdély egyik legpompásabb zsinagógája, az 1878-ban épült, neológ Cion zsinagóga. A Busch Dávid városi főépítész tervei alapján létrejött, geometriai mintákkal gazdagon díszített épület legszebb része az élénk kék és sárga színekben pompázó üvegkupola. A 2015 óta ismét eredeti szépségében ragyogó zsinagógát kulturális rendezvények mellett a helyi zsidó közösség vallási célokra is használja.

Ápr-okt k-v: 12.00-19.00, nov-márc k-v: 10.00-17.00, 10/5 lej

 

Cion zsinagóga, Nagyvárad

Cion zsinagóga, Nagyvárad

Cion zsinagóga, Nagyvárad

Cion zsinagóga, Nagyvárad

Ortodox zsinagóga

A neológ zsinagógához képest ugyan kisebb, de szintén rendkívül impozáns látványt nyújt ortodox zsinagóga. Az 1890-ben épült, mór stílusú épületet 2017-ben szintén álomszépen – az eredeti mintákhoz, formákhoz szigorúan ragaszkodva – újították fel, olyan ide belépni, mintha egy mesevilágba csöppennénk. A zsinagóga mindennap látogatható, és csoportoknak előzetes bejelentkezés esetén kóser étkezést is tudnak biztosítani. A zsinagógától balra találjuk a nagyváradi holokauszt emlékművet.

Ortodox zsinagóga, Nagyvárad

Ortodox zsinagóga, Nagyvárad

Ortodox zsinagóga, Nagyvárad

Ortodox zsinagóga, Nagyvárad

Kitűnő kiállítás a város zsidó múltjáról

Végül a Városháza mögötti városrészben, az egykori Teleki utcai ortodox zsinagóga (1926) épületében 2018-ban nyitották meg a Nagyváradi Zsidóság Történeti Múzeumát, amely a marosvásárhelyi mellett a legjobb zsidó témájú kiállítás Erdélyben. A sokáig leromlott állapotban lévő épületet az utolsó pillanatban sikerült megmenteni, földszintjén ma – zsidó rituális tárgyak mellett – a nagyváradi paloták és helyi zsidó családok, például a váradi nyomdaiparban vezető szerepet játszó Sonnenfeld család történetét tanulmányozhatjuk, míg az emeleten egy holokauszt kiállítást láthatunk.

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea; https://muzeulmoo.ro, k-v: 10.00-17.00, 5/3 lej

Válassz útikönyvet!

Olvass cikkeket!

A legszebb erdélyi zsinagógák

Ebben a bejegyzésben a kevesek által ismert erdélyi zsinagógák közül mutatunk be néhányat, szerintünk a legszebbeket. Stílus és hangulat tekintetében rendkívül változatos épületekről beszélhetünk, akad köztük színpompás, hófehérben úszó, ódon és misztikus egyaránt. Városonként többnyire már … Tovább