Szent Ágnes-kolostor

Szent Ágnes-kolostor, Prága

A középkori Csehország történelmébe és művészeti életébe kaphatnak betekintést azok, akik ellátogatnak az óváros északi részén található egykori klarissza kolostorba (Klášter sv. Anežky České). A Přzemysl-dinasztia (a cseh „Árpád-ház”) egyes tagjainak koronázási és temetkezési helyéül szolgáló kolostort Szent Ágnes alapította az 1230-as években. Ágnes maga is a Přzemysl-családból érkezett: édesapja I. Ottokár cseh király (1198-1230), édesanyja III. Béla magyar király lánya, Konstancia volt, míg testvérei közül I. Vencel (1230-53) követte édesapjukat a trónon. A apácafőnökként dolgozó, elsősorban betegápolással foglalkozó Szent Ágnest hasonló tisztelet övezi Csehországban, mint nálunk az ugyanebben az időben élt Árpád-házi Szent Erzsébetet, ennek ellenére Ágnest csak 1989-ben emelte a szentek közé II. János Pál pápa. A szerzeteseket II. József idején elűzték; a sokáig elhanyagolt épületegyüttest a közelmúltban gondosan rendbe hozták, de így is meglehetősen komor falak fogadnak minket.

Kolostor

A kolostor egymás mellé épített két gótikus temploma a 13. századi Csehország fontos alakjainak síremlékeit rejti: a Szűz Mária-kápolnában (Kaple Panny Marie) helyezték el I. Vencel felesége, Sváb Kunigunda, valamint (a jobb oldali falban) Szent Ágnes földi maradványait, míg a jobb kéz felől nyíló Szent Ferenc-templomban (kostel sv. Františka) I. Vencel király, a szemben található Szent Megváltó-templomban (kostel sv. Salvátora) pedig II. Ottokár (I. Vencel utódja) felesége, Magyarországi Kunigunda királyné nyugszik. A gótikus kerengőt is érdemes megnézni, az innen nyíló egyik teremben a kolostor makettjét, egy másikban a kolostor középkori kőfaragványait állították ki (Lapidarium).

Kiállítás

A kolostorban helyet kapott kiállítás az 1200-1550 közti időszak cseh és közép-európai művészetéből válogat, gótikus Madonna-szobroktól táblaképekig. A leghíresebb művek közé tartozik az itáliai hatást mutató Angyali üdvözlet, amely egy 14. században élt mester Vyšší Brod-i oltár néven ismert alkotásának az egyik táblaképe. Egy másik kedvenc festmény a piros kabátot viselő I. Gergely pápát (590-604) ábrázolja; ez egyike azoknak az egyházatyákat bemutató képeknek, amelyeket Theodoricus mester IV. Károly karlsteini (Karlštejn) várkápolnája számára készített az 1360-as években.

U Milosrdných 17, tel: 728-301-377, www.ngprague.cz
Nyitva: kedd, csütörtök-vasárnap 10.00-18.00, szerda 10.00-20.00
Belépő: 220/120 korona, diákoknak 26 év alatt ingyenes

Képgaléria

Fedezd fel Prágát!

Prága

Prága: harmónia és csillogás

Hatalmas méretű, érintetlenül fennmaradt óvárosának...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!