Rovinj

Rovinj

Az Isztriai-félsziget legszebb városa Rovinj (olaszul Rovigno), látnivalói mindenkit lenyűgöznek. A Teljesen érintetlen, labirintusszerű sikátoraiban órákig bolyonghatunk a fényesre taposott utcaköveken. Az olasz befolyás ma is érezhetően erős, annak ellenére, hogy a 20. század elején még szinte kizárólag olaszok által lakott városnak tíz lakójából ma legfeljebb egy olasz. Fontos tudnivaló, hogy az óváros eredetileg egy parthoz közeli sziget volt, és csak 1763-ban kapcsolták össze a szárazfölddel.

Rovinj legérdekesebb látnivalója, valóságos jelképe az óváros fölé emelkedő, jelenlegi barokk formájában 1736 óta álló Szent Eufémia-székesegyház (Katedrala Sv Eufemija). Már távolról feltűnik a templom 60 méter magas, a velencei Campanile mintájára épült harangtornya (1677); érdemes felmenni, a kilátás lenyűgöző. A torony tetejéről a város védőszentje, a 304-ben kivégzett Szent Eufémia „szélkakasként” forgó bronzszobra néz le ránk, földi maradványait a jobb oldali mellékhajó elején lévő oltár mögött, egy kőszarkofágban őrzik. A szarkofág melletti két kép Szent Eufémiához kapcsolódó egy-egy legendát idéz fel: az egyiken a kiéheztetett oroszlánok közé vetett vértanú szentet láthatjuk, akinek a kezét békésen nyalogatják a vadállatok, míg a másik azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent Eufémia Bizáncból eltűnt kőszarkofágja váratlanul partot ért Rovinjban 800-ban, és egy kisfiú két ökörrel – és a hit erejével – a partra vontatja.

A város ízléses ajándékboltjai frissítő kivételnek számítanak a giccsekkel teli európai szuvenírboltokhoz képest. A színesre festett házakban megbúvó képzőművészeti galériákba, ruhabutikokba, ékszerboltokba érdemes be-benézegetni, a legtöbb ékszerműhelyt az ulica Grisián találjuk. Kánikulában a hajókikötőtől délre fekvő, erdővel körbevett Lone-öböl partján hűsölhetünk.

Fotó felül: ©Viliam.M/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel az Isztriát!

Abbázia

Abbázia (Opatija) és a napfényes Isztria

Abbázia ma minden bizonnyal a legelegánsabb...

TOVÁBB

Fedezd fel az Isztriát!