Régi városháza, Prága

A prágai régi városháza

A prágai régi városháza (Staroměstská radnice) öt egymás mellett álló, középkori lakóépület egybenyitásával alakult ki az évszázadok során, elegáns termeit a polgármesteri hivatal ma már csak fogadásokra használja. Az épületet egy közepesen érdekes séta keretében bárki bejárhatja, az igazi turistacsalogatónak azonban a városháza páratlan kilátást nyújtó gótikus tornya és a külső falán látható úgynevezett csillagászati óra számít.

Csillagászati óra

A középkori városok hangulatát idézi az 1410-ben létrehozott, mai formájában 1490 óta működő úgynevezett csillagászati óra (Orloj). Alkotóját, Hanuš mestert a város vezetői állítólag megvakították, nehogy még egy hasonló órát készítsen. A mester haragjában tönkretette az óra szerkezetét, amit csak hosszú évtizedek elteltével, 1572-re sikerült újra működésbe hozni.

A bonyolult, többfunkciós szerkezet laikusok számára nehezen követhető, a hozzáértők azonban az aktuális időn kívül a régi cseh időt, valamint a Nap és a Hold állását is le tudják olvasni róla. Az óra bal és jobb oldalán látható figurák a város középkori lakóira leselkedő veszélyeket jelenítik meg: a hiúságot (tükör), a kapzsiságot (pénzeszsák), a halált (csontváz) és a külső ellenséget (egy turbános török alakja). Az óra alatti kerek naptáron az év tizenkét hónapját a falusi életből vett jelenetekkel és zodiákus jelekkel ábrázolta egy 19. századi cseh művész. Az igazi szenzációnak azonban a tizenkét apostol számít, akiknek figurái reggel 9-től este 11-ig minden egész órában megjelennek a csillagászati óra feletti kis ablakokban; az esemény rövid ideig tart, de turisták tömegeit vonzza. Az óra szerkezetét és az apostolokat közelről is megfigyelhetjük a városházában szervezett séta során, akár működés közben is (érdemes a séta időpontját így kiválasztani).

Városháza épülete

1945 májusában, a második világháború vége előtt néhány nappal tört ki a német megszállók elleni prágai felkelés, amelynek résztvevői a városháza épületét, különösen az alatta húzódó pincerendszert használták bázisnak. A felkelés során városháza olyannyira megsérült, hogy az épületegyüttes főtér felőli neogótikus szárnyát már nem lehetett újjáépíteni, a helyreállított belső termek legtöbbje pedig egyszerűbb külsőt kapott. Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a csehek már május 8-ra felszabadították városukat, egy nappal azelőtt, hogy a szovjetek bevonultak volna.

Az egyik legfontosabb látnivaló a 14. században épült, ma modern üvegablakokkal (1975) díszített Szűz Mária-kápolna; a tanácskozások előtt itt imádkoztak a városatyák. Eredeti gótikus állapotában maradt fenn a régi tanácsterem, reneszánsz növényi motívumokkal díszített kazettás mennyezettel, valamint Prága középkori (gótikus), Habsburg (barokk) és csehszlovák címereivel. A 20. század elején átépített ülésteremben a cseh akadémiai festészet nagy alakja, Václav Brožík két hatalmas tablóképe érdemel figyelmet: az egyik a konstanzi zsinat előtt álló Husz Jánost, a másik az itt, a városházán 1458-ban királlyá választott egyetlen huszita uralkodót, Podjebrád Györgyöt ábrázolja. A séta végén a labirintusszerű, gótikus pincerendszeren is végigvezetik a látogatókat.

Torony

A 14. században épült, 70 méter magas torony sokáig a legmagasabb építménynek számított Prágában, 1886-ig innen figyelték, hogy leselkedik-e veszély a város lakóira. A torony tetejébe lifttel is feljuthatunk, visszafelé azonban érdemes gyalog lejönni, hogy séta közben megnézhessük a városháza történetéről szóló kiállítást.

Staroměstské náměstí 1/3, tel: 236-002-629
Nyitva: torony hétfő 11.00-22.00, kedd-vasárnap 9.00-22.00, városháza termei hétfő 11.00-19.00, kedd-vasárnap 9.00-19.00 (csak vezetéssel)
Belépő: 250/150 korona

Fotó felül: ©igorstevanovic/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel Prágát!

Prága

Prága: harmónia és csillogás

Hatalmas méretű, érintetlenül fennmaradt óvárosának...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!