Pozsonyi vár

Pozsonyi vár

Pozsony szimbóluma, a Duna fölé emelkedő vár (Bratislavský hrad) a közelmúltban befejeződött felújítás eredményeképp ismét eredeti fényében ragyog, belső termeiben Mária Terézia barokk világát élesztették újjá. A felújítás során azonban úgy tűnik politikai motivációk is szerepet játszottak: az emblematikus épület szlovák jellegének erősítése céljából bejárata előtt 2010 óta Szvatopluk nagymorva fejedelem hatalmas lovasszobra fogadja a látogatókat. Érdemes megnézni a 2016-ban, Szlovákia soros EU-elnökségének idején átadott, úgynevezett barokk kertet is, és feltétlenül csodáljuk meg a vár közeléből a Szent Márton-dóm 85 méter magas tornyára nyíló páratlan kilátást. Az épület jelenleg különböző kiállításoknak ad otthont.

A török megszállás után, egészen 1784-ig a Szent Koronát az úgynevezett koronatoronyban őrizték, s innen vitték az óvárosi Szent Márton-dómba a koronázási ceremóniára. A 13. század közepén épült, a vár legrégibb részének számító torony a legfelső emeletről közelíthető meg, tetejéről azonban csak szűk ablakokon keresztül pillanthatjuk meg a várost.

A vár története egészen a 11. századig nyúlik vissza, Luxemburgi Zsigmond idején gótikus, Habsburg Ferdinánd korában pedig reneszánsz stílusban építették át. Igazi fénykorát Mária Terézia idején élte, aki elegáns barokk várkastélyt varázsolt a Duna partjára, és egyúttal nyári rezidenciaként használta azt. Mai, jellegzetes, négytornyos alakját 1649-ben nyerte el, amikor a koronatorony kiegyensúlyozására három másik, valamivel karcsúbb tornyot építettek hozzá. A vár 1811-ben véletlen tűz következtében leégett, és csak másfél évszázaddal később, a második világháború után hozták ismét rendbe.

Zámocká 2, tel: 02-5441-1444, www.snm.sk
Nyitva: ápr-okt kedd-vasárnap 10.00-18.00, nov-márc kedd-vasárnap 9.00-17.00
Belépő: 10/4 euró

Fotó felül: ©RastoS/Shutterstock.com

Fedezd fel Pozsonyt!

Pozsony Kék templom

Pozsony, a koronázóváros

A magyar határtól alig néhány kilométerre...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!