Parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya

Parajd (Praid) az alatta húzódó, közel 3000 méter vastag sórétegnek köszönhetően évszázadok óta az erdélyi sóbányászat központja. Jelenleg is napi 600 tonna sót termelnek ki, ugyanakkor a bánya szabadidőközponttá, nagyrészt gyerekparadicsommá átalakított termei nyitva állnak a külső látogatók előtt.

A bánya mélyébe reggel 8.00-tól óránként legalább kétszer autóbusz szállítja a látogatókat, a délutáni utolsó busz időpontja időszakonként változik. Busszal az utazás három-négy percig tart, utána egy hosszú falépcsőn ereszkedünk le a 120 méter mélységben lévő, 16 Celsius fokos termekbe. A bányalátogatást szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és klausztrofóbiásoknak nem ajánlják, azonban turistákon kívül rendszeresen járnak ide asztmások és más légúti betegségekben szenvedők is.

Erdély másik nagy sóbányájával, a tordaival összehasonlítva Parajdon több a szolgáltatás és egyúttal a turista is, viszont Tordán a termek látványosabbak. A legimpozánsabb szolgáltatást egy hatalmas kötélpálya rendszer kínálja, de a kisebb gyerekek számára van odalent egy csúszdapark és egy fajátékokból álló játszótér is. Láthatunk továbbá egy kisebb kiállítást a sóbányászat történetéről, lehet pingpongozni, tollasozni, ha pedig megéhezünk, a bánya mélyén egy önkiszolgáló étterem és egy hatalmas borozó is működik. A Nepomuki Szent Jánosnak, a sóbányászok védőszentjének szentelt kápolnát az ortodoxok és a reformátusok közösen használják, ez utóbbiak istentiszteletét csütörtökönként 11 órakor tartják. A kijárat felé vegyük észre Szent Borbála, a bányászok védőszentjének szobrát, aki elé a vendégek pénzt szokni dobni.

Tel: 0266-240-200, www.salinapraid.ro
Belépő: 30-35/20-25 lej

Fedezd fel Udvarhelyszéket!

Udvarhelyszék

Hagyományőrző Udvarhelyszék – Székelyföld – látnivalók II.

Akik csak néhány napra érkeznek Székelyföldre...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!