Meštrović műhelye, Zágráb

Meštrović műhelye, Zágráb

A barátságos épület a leghíresebb horvát szobrászművész, Ivan Meštrović (1883-1962) otthonául és műhelyéül szolgált két évtizeden keresztül, jelenleg pedig legismertebb műveit bemutató kiállítás (Atelijer Meštrović) látható benne. Sokak szerint ez a legjobb művészeti kiállítás Zágrábban, annak is érdemes megnéznie, akit egyébként kevésbé érdekel a szobrászat. Az antik formákat modern kifejezésmóddal ötvöző szobrász elsősorban horvát-délszláv történelmi, valamint vallási témákat dolgozott fel, de számos női aktot is készített.

A külső udvarba belépve sokak figyelmét egyből megragadja közepén felállított Fájdalmat érző nő, a belgrádi Kalemegdán-parkból ismert Hála Franciaországnak emlékmű tanulmánya, valamint Meštrović egyik korai, még szecessziós ihletésű domborműve, az Ámor és Psyché. Az épület belső udvarán állították ki Meštrovićnak a Horvátok történelme című művét; a hölgy arcát a művész saját édesanyjáról mintázta meg. A 10. században élt, az egyházi életben a horvát nyelv használatáért küzdő Nini Gergely püspök szobrát sokan Splitből ismerik, ennek kisplasztikáját a múzeum második emeletén nézhetjük meg.

A földszinti ebédlőben láthatjuk a művész önmagát érett, szakállas férfiként ábrázoló bronzszobrát. A földszinti műteremben a fekete ülő nőalak első feleségét, Ruža Kleint, míg a teltebb idomú, fehér hölgy második feleségét, négy gyermeke édesanyját, Olga Kesterčaneket eleveníti meg. Ne felejtkezzünk el az ugyanitt látható, rendkívül karakteres Mózes-szoborról sem.

Mletačka 8, tel: 01-485-1123, www.mestrovic.hr
Nyitva: kedd-péntek 10.00-18.00, szombat-vasárnap 10.00-14.00
Belépő: 40/20 kuna

Fedezd fel Zágrábot!

Zágráb

Zágráb, a meglepetések városa

A horvát tengerpart különleges vonzereje miatt...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!