Medve-tó

Medve-tó, Szováta

Szováta az úgynevezett Sóvidék területén található, amely onnan kapta a nevét, hogy a földfelszín alatt vastag sóréteg húzódik. Ezen a vidéken sok millió évvel ezelőtt tenger volt, amely később visszahúzódott, és a helyén leülepedett a só. A kialakult sóréteg alatt a víz barlangokat vájt ki, és az 1870-es évek végén egy ilyen barlang felszínének beomlása következtében alakult ki a 19 méter mély Medve-tó (Lacul Ursu). A tó neve arra utal, hogy alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít.

A Medve-tó Európa legnagyobb úgynevezett heliotermikus tava, amelynek lényege, hogy a víz hőmérséklete a tó feneke felé fokozatosan emelkedik. A felszínen 20-30 fok körüli, míg másfél méteres mélységben elérheti az 40-50 fokot is, bár ha sokan fürdenek és felkavarják a vizet, a hőmérséklet-különbség könnyen kiegyenlítődik. A különleges jelenség magyarázata abban rejlik, hogy a víz sótartalma a mélyebb rétegekben magasabb, és ezt a napsugarak könnyebben felmelegítik, ráadásul ezek a rétegek jobban is raktározzák a meleget. A csapadékból és a környékbeli patakokból származó édesvíz ugyanakkor vékony záróréteget alkot a felszínen, amely megakadályozza, hogy a meleg rétegek a levegővel érintkezve kihűljenek.

Fürdőzés

A Medve-tóban a nyári főszezonban bárki megmártózhat, a javasolt fürdési idő felnőtteknek legfeljebb 20-30 perc, gyerekeknek 10-15 perc. A víz sótartalma miatt a fürdőzők – bár sokan közülük úszógumival – szinte lebegnek a víz felszínén. A fadeszkákra épült, a 20. század elejének hangulatát idéző strandon a fürdőzés után le is lehet zuhanyozni, ha pedig megéhezünk, érdemes a közeli Kicsi Gombát választani. A tó vizének „pihentetése” miatt a strand délután két órán keresztül zárva tart, ezalatt bejárhatjuk a tó körüli hangulatos gyalogutat vagy elsétálhatunk valamelyik kisebb tóhoz. A Medve-tó vizének gyógyhatását kipróbálhatjuk a közeli Hotel Sovatához tartozó, modern fürdőkomplexumban is, ahol a tóból származó iszapból iszappakolást is kérhetünk. A tó vizét a meddőség gyógyítása mellett ajánlják különböző reumatikus betegségek, bőrbetegségek és számtalan egyéb egészségügyi probléma kezelésére is.

Nyitva: júl-szept közepe mindennap 10.00-13.00, 15.00-18.00
Belépő: 30/25 lej

Képgaléria

Fedezd fel Marosszéket!

Marosvásárhely Kultúrpalota

Szecesszió Marosszéken – Székelyföld – látnivalók I.

Marosszék legfőbb látnivalója természetesen Marosvásárhely...

TOVÁBB

Válassz útikönyet!