Marosvásárhelyi zsinagóga

Marosvásárhelyi zsinagóga

A zsinagóga a város egyik legkülönlegesebb látnivalója, a gyergyószentmiklósi mellett ez Székelyföld másik ma is működő zsinagógája. Az 1900-ban épült templomot Gärtner Jakab tervezte mór stílusban, a bécsi építész nevéhez a Monarchia számos városának zsinagógája fűződik. Marosvásárhelyen a második világháború előtt közel hatezer zsidó élt, így nem tűnik túlzásnak, hogy egy több mint 500 személyes zsinagógát építtettek maguknak. A templom sem a konzervatív beállítottságú ortodox, sem a reformok felé nyitott neológ irányzat mellett nem kötelezte el magát, hanem a kettő között átmenetet képező úgynevezett „status quo ante” zsinagógák közé tartozik.

Az arányaiban eltúlzott méretű rózsaablak, a két hagymasisakos torony és a nyolcszög alakú, szintén rózsaablakokkal díszített kupola a keleti világ mesés hangulatát hozzák el a székelyek fővárosába. A színesre – pirosra, kékre, zöldre – festett belső falak vidám hatást keltenek, ráadásul – az 1990-es évekbeli felújításoknak köszönhetően – az épület szépségét kifogástalan állapotban élvezhetjük. Bár ez az ortodox zsinagógákra jellemző, a zsinagóga középen itt is találunk egy négy világítótesttel szegélyezett bimát, ahonnan Mózes öt könyvét, a Tórát olvassák fel a hívek számára. A zsinagógától jobbra lévő hitközségen lehet kérni, hogy mutassák meg az épületet és a zsidó múzeumot.

Zsidó múzeum

2018-ban a hitközség épületében múzeumot létesítettek, amely az egyik leggondolatébresztőbb kiállítás Székelyföldön. A zsidók egykori pezsgő gazdasági tevékenységét a főtér zsidó tulajdonban álló boltjait ábrázoló kép érzékelteti, az egykori zsidónegyedről készült maketten kialvó fények jelzik az 1944-ben elhurcoltakat, de a legmegrázóbb látnivaló az a közvetlenül a deportálás előtt készült fénykép, amely táncoló zsidó kislányokat ábrázol székely ruhában. Jelenleg kevesebb mint száz zsidót találunk a városban, az átlag életkor 85 év, télen a szombati imádságokra már nehezen jön össze a szabályok szerint szükséges tíz férfi.

Str. Aurel Filimon/Iskola u. 23, tel: 0265-261-810
Nyitva: hétfő-péntek 9.00-13.00
Belépő: zsinagóga 5 lej, zsinagóga és múzeum 8 lej

Képgaléria

Fedezd fel Marosszéket!

Marosvásárhely Kultúrpalota

Szecesszió Marosszéken – Székelyföld – látnivalók I.

Marosszék legfőbb látnivalója természetesen Marosvásárhely...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!