Mária-templom, Krakkó

Mária-templom, Krakkó

A Mária-templom (Kościół Mariacki) a Posztócsarnok mellett a főtér másik fő látnivalója, a krakkói gótika legszebb remekműve. A színeivel, csillogásával mindenkit ámulatba ejtő templom hitelesen érzékelteti a krakkói polgárság rendkívüli gazdagságát és a művészi értékek iránti fogékonyságát. A turisták az oldalbejáraton mehetnek be, és csak a szentélyt és a hajónak a szentélyhez kapcsolódó részét látogathatják, mivel a hajó első része az imádkozó hívek számára van fenntartva.

A hatalmas méretű, háromhajós templom közel 800 éves, ma is látható gótikus formáját már a 14. század végére elnyerte. Természetesen a Mária-templom sem kerülhette el, hogy később a reneszánsz és a barokk korszak nyomot hagyjon rajta, de az 1889-91 közötti felújítás során – a barokk kápolnák és oltárok megtartása mellett – az épület visszatért eredeti, gótikus stílusához, kiegészülve a szecessziós művészet motívumaival. A templomot a 16. századig a város német anyanyelvű polgársága használta, majd később, az ország felosztását követő osztrák időkben ismét németül miséztek benne.

Tornyok

A templom két tornya közül a magasabbik egy őrtorony (81 méter), a kisebbik pedig egy harangtorony (69 méter), amely öt harangot rejt magában. Az őrtorony csúcsát 1666 óta egy 350 kg súlyú, aranyozott korona öleli körbe, amely Szűz Máriára, mint Lengyelország királynőjére utal. A hagyomány szerint az 1241-es tatárjárást, pontosabban a tatár sereg közeledtét jelző riadót idézi fel a toronyból óránként felhangzó trombitaszó, a hejnał. A dallamnak váratlanul szakad vége, ugyanis annak idején az őrszemet jeladás közben egy tatár nyílvessző eltalálta. A torony tetejéről bámulatos kilátás nyílik Krakkóra.

Mária-oltár

A templom legfőbb kincse az Európa-szerte ismert szobrászművész, Veit Stoss (lengyel nevén Wit Stwosz) által készített Mária-oltár. A nürnbergi mester tizenkét éven keresztül – 1477-1489 között – dolgozott a remekművön, amelyért a városi tanács Krakkó egy teljes évi jövedelmét fizette ki neki. A 13 méter magas szárnyasoltárt a világ legnagyobb gótikus oltárának tartják, bár a karcsúbb Lőcsei Pál-féle Szent Jakab-oltár öt méterrel magasabb nála. A Mária-oltár azonban nemcsak a mérete miatt egyedülálló: a késő gótikus stílusú szoboralakok – a mozgalmas kompozícióknak és a rendkívül kifejező arcoknak köszönhetően – újdonságként hatottak a korábban megszokott statikus műalkotások után. A nácik egyébként úgy gondolták, hogy mivel Veit Stoss német származású volt, igényt tarthatnak a műkincsre, így néhány évre a művész eredeti lakóhelyére, Nürnbergbe vitték.

Az oltár közepén, a Mária halálát ábrázoló szoborkompozícióban Máriát Szent Péter karjaiban láthatjuk, a halálának hírére összesereglett apostolok társaságában. Fölötte Mária mennybevitelét, az oltárszekrény felett pedig Mária megkoronázását faragta ki Veit Stoss. Az oltár alsó részén (predella) Mária családfáját, az úgynevezett Jessze fáját figyelhetjük meg, a kompozíció azt szemlélteti, hogy Mária Dávid király apjától, Jesszétől származik.

Falfestmények, üvegablakok

A templombelső falait díszítő festmények a 19. század végi felújítás idején készültek, Jan Matejko gótikus és reneszánsz motívumokon alapuló, de már a szecesszió jegyében fogant tervei alapján. A falfestményeket a tervek alapján két fiatal művész, a később az Ifjú Lengyelország mozgalom vezéralakjaiként ismertté vált Stanisław Wyspiański és Józef Mehoffer készítette el. Az orgona fölött látható szecessziós stílusú színes üvegablak szintén kettejük munkája; a remekmű a szentély 14. századból fennmaradt gótikus üvegablakainak mintáját követi. A hajó falán felül keressük meg a krakkói céheknek, a karzat fölött pedig a Jagelló Egyetem négy karának címereit.

Fekete Madonna

A templomhajó két oldalán valaha gazdag krakkói családok által használt oldalkápolnák nyílnak, melyek közül a hajó legelején, a főbejárattól jobbra található Częstochowai Madonna-kápolnában (Kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej) a híres Fekete Madonna-kép egy igen értékes, 17. századi másolatát őrzik.

Rynek Główny, http://mariacki.com
Nyitva: h szo: 11.30-18.00, v: 14.00-18.00
Belépő: 10/8/5 zl

Fotó felül: ©Mariusz S. Jurgielewicz/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel Krakkót!

Krakkó

Krakkó, a régi lengyel főváros

Krakkó 1978-ban méltán került fel az elsők között...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!