Lungomare, Abbázia

Lungomare, Abbázia

Európa egyik leghangulatosabb tengerparti sétánya a 12 kilométer hosszú Lungomare, avagy Ferenc József sétány. Abbázia egész tengerpartját szegélyezi, sőt a két szomszédos településéig, északi irányban Voloskóig, déli irányban egészen Lovranig is folytatódik. Az 1889 és 1911 között épült sétaút tökéletesen kifejezi az első világháború előtti világ szépségre és harmóniára vágyó hangulatát: az itt sétálgató urak és hölgyek békebeli villákban gyönyörködhetnek, örökzöld fák alatt, padokon hűsölhetnek, vagy bármikor felfrissülhetnek valamelyik kellemes öbölben. Feltétlenül érdemes minél hosszabb szakaszt bejárni belőle, ha útközben elfáradunk, a 32-es busszal bármikor visszatérhetünk kiindulópontunkhoz.

Villa Angiolina

A Lungomare menti villák közül az első, a neoreneszánsz stílusú Angiolina (ejtsd „andzsolina”) 1844-ben épült. Egy gazdag fiumei kereskedő, Iginio Scarpa építtette magának nyaralónak, és az épületet fiatalon elhunyt feleségéről nevezte el. Az itt rendezett nagysikerű fogadásokon a Monarchia legmagasabb rangú elitjéből érkeztek vendégek, többek között Jellasics horvát bán és Rudolf trónörökös is megfordult falai között. Az épületben ma működő Horvát Turizmus Múzeuma (Hrvatski muzej turizma) a 20. század eleji arisztokraták nyaralási szokásaiba, az elegáns szállodák életébe nyújt kitűnő betekintést régi fényképek segítségével. Ugyanezzel a múzeumi belépővel felkereshetjük a közeli svájci házat (Švicarska kuća) is, ahol egy tárgyi emlékekben gazdag, lebilincselően érdekes kiállítást láthatunk Abbázia történetéről, a Monarchia korától egészen a jugoszláv időszakig. Az Angiolinát idilli hangulatú park veszi körül, a park szélén lévő szabadtéri színház falát pedig olyan hírességek graffiti-képmásai díszítik, akik jártak valaha Abbáziában. A közelben megkereshetjük a tengerparti sziklán álló, Abbázia jelképének számító Lány sirállyal szobrot.

Strandok

A Lungomare mentén húzódó öblökben számos helyen apró, többnyire betonstrandokat alakítottak ki. A strandok közül kiemelkedik az aprókavicsos partszakasz körül kiépült Tomaševac, a pár méter széles homokos sávval rendelkező Plaža Lido, valamint az apró öbölben megbúvó, többszintes Škrbići. Ha azonban igazi, klasszikus strandra vágyunk, az Abbáziától tíz kilométerre lévő Medveját keressük fel. A kifli alakú öbölben hosszú, kavicsos strandot alakítottak ki, hófehér napernyőkkel, baldachinos napágyakkal, stílusos „beach” bárokkal.

Horvát Turizmus Múzeuma
Tel: 051-603-636, www.hrmt.hr
Nyitva: kedd-vasárnap júl-aug 9.00-13.00, 18.00-22.00, szept 9.00-13.00, 17.00-21.00, ápr-jún, okt 10.00-18.00, nov-márc 10.00-16.00
Belépő: 20/10 kuna

Fotó felül: ©xbrchx/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel Abbáziát!

Abbázia

Abbázia (Opatija) és a napfényes Isztria

Abbázia ma minden bizonnyal a legelegánsabb...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!