Károly-híd, Prága

Károly-híd, Prága

Az 1402 óta álló Károly-híd (Karlův most) Európa egyik legrégibb és legismertebb hídja, a prágai városkép jellegzetes eleme. A Moldva (Vltava) folyón átívelő, 516 méter hosszú híd alapkövét maga IV. Károly tette le 1357-ben, az építkezéshez szükséges terveket pedig Peter Parler készítette el. Létrejöttét jónéhány misztikum lengi körbe, például az alapkőletétel megfelelő pillanatát a király környezetében élő tudósok percnyi pontosan előre kiszámították, a köveket összetartó cementhez pedig a korabeli hiedelemnek megfelelően tojást kevertek. Ma már nehéz elképzelni, de Prága legszebb sétaútján egészen 1965-ig autók is közlekedhettek.

A híd jellegzetes látványát a kétoldalt sorakozó harminc szobor adja, amelyek túlnyomó többsége a 17-18. század fordulóján készült barokk stílusban. A szenteket ábrázoló alakok kőből készültek, legtöbbjük azonban ma már másolat, mert az eredetiek nem állták ki az időjárás viszontagságait. Az egyetlen bronzból készült, mára „bezöldült” szobor (1683) az óváros felől érkezve jobb kéz felől, középtájon található, és Csehország védőszentjét, az ellenreformáció idején kultikus alakká emelt Nepomuki Szent Jánost ábrázolja. A Nepomuki haláláról fennmaradt történet szerint a feleségére féltékeny IV. Vencel 1393-ben a Moldva folyóba vettette a papot, miután az nem volt hajlandó a legendás szépségű Zsófia királyné gyónási titkát felfedni. A hagyomány szerint a gyilkosság éjszakáján öt csillag jelent meg a folyó felett, erre utal a szobor fejét körülvevő öt apró csillag.

A híd két végén álló gótikus hídtornyokból felülről is megcsodálhatjuk a hidat és a városra nyíló kilátást. Az óvárosi oldalán álló, szintén Peter Parler által tervezett hídtorony külső oldalára is érdemes egy pillantást vetni: a torony falán IV. Károly és utóda, IV. Vencel egy-egy trónszéken ülve látható, míg kettejük között Szent Vitus, a híd védőszentje elevenedik meg. A torony közelében álló szobor szintén IV. Károlyt ábrázolja.

Fotó felül: ©DaLiu/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel Prágát!

Prága

Prága: harmónia és csillogás

Hatalmas méretű, érintetlenül fennmaradt óvárosának...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!