Hosszú hétvége Krakkóban - Kelet-Nyugat útikönyvek Hosszú hétvége Krakkóban - Kelet-Nyugat útikönyvek

Hosszú hétvége Krakkóban

Krakkó
Egy péntektől vasárnapig tartó, képzeletbeli hétvégére invitáljuk azon utazó barátainkat, akik három nap alatt szeretnének minél teljesebb képet kapni Krakkó rendkívül gazdag kulturális örökségéről, mai pezsgő életéről.


Első nap

Az egész délelőttöt szenteljük Európa legnagyobb, középkori eredetű főterének látnivalóira, és csodáljuk meg a teret körülvevő épületeket, a híres lengyel arisztokrata családok és európai kereskedődinasztiák otthonait. A sétát akár egy ilyen hófehér hintóban is megtehetjük.

Krakkó

A tér közepén áll a reneszánsz stílusú Posztócsarnok, benne az egykoron Lenin által is gyakran látogatott Noworolski kávéházzal és  a leghíresebb lengyel történelmi tablóképeket bemutató Történelmi Képtárral. A Posztócsarnok mellett a régi városháza tornya magasodik.

Krakkó főtér

Krakkó központja valóban egy kész időutazás a száz évvel ezelőtti Európába…Krakkó

A tér szélén a Mária-templomban, a krakkói gótika páratlanul szép alkotásában gyönyörködhetünk (fotó: ©den_didenko/Shutterstock.com).

Krakkó Mária templom

A templom szentélyében a világ legnagyobb gótikus szárnyasoltárának tartott Mária oltárt, Veit Stoss remekművét őrzik (fotó: ©Mariusz S. Jurgielewicz/Shutterstock.com),

Mária templom Krakkó

de ugyancsak figyelemreméltóak a Jan Matejko tervei alapján a 19. század végén készült falfestmények is.

Polski Smaki

Ebédre kóstoljuk meg a hagyományos lengyel konyha valamelyik remekét a közeli Polskie Smakiban.

Kazimierz

Délután tegyünk egy nagy sétát a krakkói zsidó negyedben, Kazimierzbe, járjuk végig a kultikus jellegű kávézókkal, művészeti galériákkal teli hangulatos utcákat.

Krakkó zsidó temető

A zsidó emlékek közül feltétlenül tekintsük meg a Régi zsinagógát, a Remuh zsinagógát és a régi temetőt.

Krakkó

Ezeket a jellegzetes zsidó bábfigurákat azonban nem Kazimierzben, hanem a Posztócsarnokban keressük.

Krakkó zsidó negyed

Este menjünk el egy klezmer koncertre, majd együnk egy igazi kazimierz­i sólettet a Once upon a time nevű vendéglőben.


Második nap

Krakkó Collegium Maius

A délelőttöt az egyetemi negyed látnivalóival, mindenekelőtt a Közép-Európa második legrégebbi egyetemének, a Nagy Kázmér által alapított Collegium Maius lebilincselő kiállításával töltsük.

Krakkó

A délutánt folytassuk a belváros legszebb utcája, az ulica Florianska környékének nevezetességeivel…

Gyógyszerészeti Múzeum Krakkó

amelyek közül különösen az Európában az egyik leggazdagabbnak számító Gyógyszerészeti Múzeum, valamint a leghíresebb lengyel festőművész otthonát és műhelyét bemutató Matejko Múzeum lehet érdekes.

Czartoryski Múzeum

Alternatívaként az előző két kiállítás helyett választhatjuk a híres európai festők remekműveit és egyedülálló történelmi kuriózumokat felvonultató Czartoryski Múzeumot.

Krakkó

Ne maradjon ki a programból az óváros két kiemelkedő jelentőségű temploma, a ferences és domonkos templom sem, útközben pedig ugorjunk be a hagyományos galíciai ínyencségeket árusító Krakowski Kredensbe.

Boscaiola

Vacsorára fedezzük fel a város kortárs éttermeinek valamelyikét, a Restauracja Pinót vagy a Boscaiolát, majd nézzünk le egy jazz koncertre a Harris Piano Jazz Barba.


Harmadik nap

Wawel Krakkó

Délelőtt járjuk végig a lengyel királyi vár, a Wawel számunkra legérdekesebb kiállításait (fotó: ©Nahlik/Shutterstock.com),

Wawel Krakkó

ideértve a nemzeti panteonnak számító érseki székesegyházat is (fotó: ©Anna Jedynak/Shutterstock.com). Ha közben megéhezünk, ebédelhetünk a Wawelben is.

Krakkó náci megszállás múzeuma

Délután válasszunk az egykori Schindler­ gyárban berendezett második világháborús kiállítás és a Nemzeti Múzeum kiállítása között.

Krakkó

Búcsú Krakkótól…

Fedezd fel Krakkót!

Krakkó

Krakkó, a régi lengyel főváros

Krakkó 1978-ban méltán került fel az elsők között...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!

Olvass cikkeket!

Krakkó zsidónegyed

Krakkó zsidónegyede: Kazimierz

A második világháború után Kazimierz sokáig Krakkó egyik elhanyagolt, meglehetősen érdektelen külvárosa volt, ahová csak kevés turista tette be a lábát. Szerencsére azonban a 2000-es évektől kezdődően egy ügyes városfejlesztési programnak köszönhetően sikerült újjáéleszteni a városrész eredeti … Tovább