Felsővisói kisvasút

Felsővisói kisvasút, Máramaros

A felsővisói hegyi vasút kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy pár órára betekintsünk a Máramarosi-havasok elvarázsolt világába. A ma már ritkaságszámba menő gőzmozdonyos vonat festői tájakon, a Vasér (Vaser) folyó vadregényes völgyében, hidakkal és alagutakkal szabdalt úton kanyarog, Felsővisótól egészen a 21,6 kilométerre fekvő Paltinig. A keskeny nyomtávú vonatot a mai napig faszállításra használják, de az utóbbi években – április és november közepe között – turisták is utazhatnak vele. Eredetileg egyébként tutajosok szállították a fát, hála a 18. század végén idetelepített szepességi németeknek, az úgynevezett cipszereknek, akik a faúsztatás megkönnyítése céljából zsilipekkel szabályozták a Vasér folyót (a folyó neve németül „Wasser”). A tutajokat az 1930-as években váltotta fel a gyorsabb szállítást biztosító kisvasút.

A természet szépsége mellett maga a kisvasút és a köré szervezett program is figyelemre méltó. A füstfelhőben, hangos füttyszavak mellett zakatoló vonat teljesen autentikus; nem kell megijedni, ha elsőre olyan érzése van az embernek, hogy bármikor széteshet alatta a vasúti kocsi. Az egyik pihenő alkalmával meleg itallal és egy süteménnyel kedveskednek a vendégeknek, majd a végállomáson viseletbe öltözött lányok népzenével, áfonyalikőrrel, grillezett húsból, kolbászból és más finomságokból álló ebéddel várják az utasokat. A végállomáson megnézhetjük a vasút történetéről szóló kiállítást vagy egy közepesen nehéz körtúrával felmehetünk az egyik közeli hegyre (45 perc, piros jelzés). A túra elején figyeljünk, a patak völgyében két perc után le kell térni jobbra, a domboldal irányába, a jelzés nehezen látható. Az alsó vasútállomásnál egy másik, kitűnő kiállítás a felsővisói zsidók történetét meséli el.

A nyári szezonban mindennap, tavasszal és ősszel pedig csütörtöktől vasárnapig járnak a vonatok. A vonat reggel 9.00-kor indul (jegyvételhez 8.30 előtt tanácsos ott lenni) és 11.00 órára érkezik a végállomásra, majd kora délután visszaindul Felsővisóba.

Tel: 0262-353-381, www.cffviseu.com
Jegyár főszezonban: 75/59/49 lej

Fotó felül: ©salajean/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel Máramarost!

Máramaros

Máramaros: élő népi kultúra

Máramaros Európa egyik leggazdagabb, élő...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!