Erdőszentgyörgy

Erdőszentgyörgy

A vidék egyik legbájosabb református temploma Erdőszentgyörgyön (Sângeorgiu de Pădure) található. A 13-14. század fordulóján épült templomot a két világháború között az erdélyi népi építészet és művészet rajongója, Debreczeni László tervei szerint restaurálták, ekkor készült – többek között – a jelenlegi kazettás mennyezet is. A reneszánsz szószéket a kalotaszegi templomokból ismert 18. századi mester, Sipos Dávid faragta.

Erdőszentgyörgyön született Rhédey Claudia grófnő (1812-1841), a jelenleg uralkodó II. Erzsébet angol királynő apai ági ükanyja. A grófnőnek az angol királyi családhoz fűződő rokoni kapcsolatáról unokája, Mary Victoria (Mary of Teck) által küldött, a templomban kiállított emléktáblákon olvashatunk: az egyiket még walesi hercegnéként adta 1905-ben, míg a másikat 1935-ben, a már trónon lévő V. György feleségeként, a templom felújítására küldött támogatással összefüggésben küldte. Rhédey Claudia egyébként negyedik gyermekét váró fiatal édesanyaként halt meg, állítólag lovasbalesetben, a grófnőt a templom kriptájában temették el.

A templommal szemben, az út túloldalán áll a Rhédey család bájos kastélya, amely jelenlegi késő barokk formáját 1809-ben nyerte el. A korábban iskolaként működő épületben 2019-ben – többek között Nagy-Britannia romániai nagykövetének jelenlétében – egy modern Rhédey-emlékkiállítást nyitottak meg.

Fedez fel Marosszéket!

Marosvásárhely Kultúrpalota

Szecesszió Marosszéken – Székelyföld – látnivalók I.

Marosszék legfőbb látnivalója természetesen Marosvásárhely...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!