Énlaka

Énlaka

A külvilágtól szinte teljes elszigeteltségben élő Énlaka (Inlăceni) – ősi településszerkezetével, girbe-gurba utcácskáival, fatornácos házacskáival – igazi székely mesevilág, egy valóságos élő skanzen. A falu kultúrtörténete szintén egyedülállónak számít: az átlagnál műveltebb unitáriusok lakják, akik már a 17. század elején iskolával rendelkeztek, később saját könyvtáruk, színházuk, sőt fúvószenekaruk is volt. A páratlan építészeti örökségnek megőrzésén sokan dolgoznak, a munkát olyan távoli szervezetek is támogatják, mint például a budapesti 5. kerületi önkormányzat. A 2000-es évektől kezdve turisták is elkezdték felfedezni, magyarországi hírességek pedig – jó ízlésről téve tanúbizonyságot – már évek óta vásárolnak itt nyaralót. Mindezek ellenére az állandó lakók száma rohamosan csökken, jelenleg kevesebb mint 130-an élnek a faluban, túlnyomó részük idős ember, mintegy 60 ház pedig egyszerűen üresen áll.

Unitárius templom

A 15. században épült unitárius templom legértékesebb része a mennyezetét borító nyolcvannyolc, virágmintákkal díszített fakazetta, amelyek között nincs két egyforma. Az 1661-es tatár betörés során a templom komoly károkat szenvedett, a kazettás mennyezet közvetlenül az ezt követő években született Muzsnai György jóvoltából. Az egyik kazettán rovásírásos szöveg olvasható, amely az unitárius jelmondatot (Egy az Isten) és a festő nevét jelenti. Csodáljuk meg az 1759-ből származó, színes, feliratos úrasztalt és a szószék egy évvel korábban készült koronáját is. A templomot egy ódon hangulatú, többszáz éves sírköveket rejtő temetőkert veszi körbe.

Néprajzi-népművészeti kiállítás

Az igen gazdag régiséggyűjteményt őrző család otthona az aszfaltozott főúton található, egy székely zászló jelzi az épületet. A kiállítás egyik féltett kincse egy úgynevezett „magyar ruha”. Amikor 1940-ben a magyar honvédek bevonultak Székelyföldre, a helyi asszonyok székely ruha helyett úgynevezett „magyar ruhába” öltözve üdvözölték a katonákat. A korabeli magyar ruhákból csak nagyon kevés maradt meg, mert a Ceauşescu rendszerben igen veszélyes volt rejtegetni.

Unitárius templom
Tel: 0746-674-970, 0745-473-911
Nyitva: máj-szept hétfő-szombat 10.00-19.00, vasárnap 15.00-19.00, okt-ápr előzetes egyeztetés

Képgaléria

Fedezze fel Udvarhelyszéket!

Udvarhelyszék

Hagyományőrző Udvarhelyszék – Székelyföld – látnivalók II.

Akik csak néhány napra érkeznek Székelyföldre...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!