Bizánci bazilika, Poreč

Bizánci bazilika, Poreč

A Rovinjtól északra fekvő Porečre leginkább a 6. század óta változatlan formában fennmaradt, méltán Világörökséggé nyilvánított Euphrasius-bazilika (Eufrazijeva bazilika), különösen annak bizánci stílusú mozaikjai miatt érdemes ellátogatni. A Bizánci Birodalom Jusztinianusz császár (527-565) idején terjesztette ki hatalmát az Isztriára, sőt egyúttal egész Itáliára, ebben az időben keletkeztek például a híres ravennai mozaikok is. Poreč püspöki székhely volt, a püspökök egészen a 20. századig a bazilika melletti palotában éltek.

A legszebb mozaikképeket a szentély félkupolájában láthatjuk. Középen Mária tűnik fel kezében a gyermek Jézussal, feje felett egy kéz már készíti neki a koronát. Tőle balra a második alak a 3. században vértanúhalált halt Szent Maurus, Poreč első püspöke, míg a harmadik alak, barna köpönyegben a 6. században élt Szent Euphrasius püspök, a jelenlegi bazilika és a környező épületkomplexum létrehozója, kezében a templom makettjével. A félkupola tetejét csillogó aranyban úszó halak, Jézus Krisztusnak és az őt követő keresztényeknek a közös szimbóluma díszíti. A diadalíven női vértanúk arcképeit láthatjuk, középen „Isten bárányát”, azaz az emberekért önmagát feláldozó Jézust, míg a diadalív külső oldalán Jézus és a tizenkét apostol alakja elevenedik meg. A mozaikok mellett a bizánci templomépítészet másik jellegzetessége, a baldachinos oltár (cibórium) a 13. században készült. A háromhajós bazilika főhajóját faragványokkal gazdagon díszített, két árkádos oszlopsor választja el a mellékhajóktól; figyeljük meg a bal oldali árkádok stukkóin megjelenő bájos madáralakokat.

A bazilikán kívül, egy séta keretében benézhetünk a nyolcszögletű keresztelőkápolnába, felmehetünk az 1522-ben épült harangtoronyba, megcsodálhatjuk a városra nyíló kilátást, és megtekinthetjük az egykori püspöki palotában berendezett, régi bútorokból, szobrokból, oltárokból álló egyháztörténeti kiállítást. A séta legérdekesebb része a lapidárium, itt láthatjuk az előző bazilikából fennmaradt, 4-5. századi mozaikokat, egyebek mellett egy álomszép, halat ábrázoló képet (barna fakapu mögött), illetve megtekinthetjük Szent Maurus szarkofágját. Mielőtt elhagynánk a bazilikát, a belső udvart körülvevő díszes oszlopfőket is csodáljuk meg.

www.zupaporec.com
Nyitva: mindennap szept-jún 9.00-18.00, júl-aug 9.00-21.00
Belépő: 40 kuna

Képgaléria

Fedezd fel az Isztriát!

Abbázia

Abbázia (Opatija) és a napfényes Isztria

Abbázia ma minden bizonnyal a legelegánsabb...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!