A ljubljanai vár

A ljubljanai vár

A 13. században emelt vár (Ljubljanski Grad) kezdetben Krajna tartomány székhelyeként szolgált, majd a Habsburgok két évszázaddal később – a leselkedő török veszély miatt – erőddé építették át. A napóleoni háborúk után börtön működött a vár falai között, itt raboskodott például a magyar szabadságharc miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos 1849 nyarán (emlékét magyar nyelvű tábla őrzi az óratoronyban). A híres 20. századi szlovén építész, Jože Plečnik tervei között szerepelt, hogy a várat a görög Akropolisz mintájára építsék át, ebből azonban sajnos (vagy szerencsére) semmi sem lett.

A vár legérdekesebb része a 15. század végén épült, majd 1747-ben barokk stílusban átépített Szent György-kápolna, melynek falán Krajna tartomány kormányzóinak címerei láthatók. A legszebb kilátás a városra az óratoronyból nyílik, szép időben innen még Szlovénia legmagasabb hegycsúcsát, a Triglavot is látni lehet. A torony falai között egy rövidfilmet is megnézhetünk (magyar nyelven is) a város történetéről vagy egy modern, interaktív kiállításon az ország történelmének számos emblematikus tárgyi emlékét csodálhatjuk meg.

A várba több sétaút is vezet: a Szent Flórián-templom melletti Ulica na Grad, a Stari trg-ről nyíló Reber, valamint a Vodnikov trg-ről induló Študentovska ulica. A kényelmesebbek autóval vagy a Krekov trg-ről siklóval is feljuthatnak a várba.

Tel: 01-306-4293, www.ljubljanskigrad.si
Nyitva: mindennap 10.00-18.00
Belépő: 10/7 euró

Fotó felül: ©Matej Kastelic/Shutterstock.com