A krakkói érseki székesegyház

A krakkói érseki székesegyház

A krakkói érsekség székesegyháza (Katedra Wawelska) 1320-től kezdve a lengyel uralkodók koronázásának és temetkezésének helyszínéül szolgált, sőt a modernkori lengyel történelem néhány kiemelkedő alakját is itt helyezték örök nyugalomra. A Wawelben található templom 1320 és 1364 között épült gótikus stílusban, majd a későbbi évszázadok során – a királyi udvarban foglalkoztatott itáliai és német mestereknek köszönhetően – leginkább a reneszánsz, a manierizmus, a barokk és a klasszicizmus nyomta rá bélyegét a templom stílusára, különösen a kápolnák és a síremlékek díszítésére. Az utolsó nagy átalakításra 1895-1910 között került sor, ekkor készültek a Zsófia királyné-kápolna (Kaplica Krółowej Zofii) szecessziós falfestményei a lengyel történelem és kultúra nagy alakjairól, valamint a Józef Mehoffer által tervezett színes üvegablakok. A királyokat csak a 15. század végéig temették el a templomi részben, ezt követően földi maradványaikat a kriptában helyezték el, a templomban pedig csak díszes síremléket állítottak nekik.

Szent Hedvig és Várnai Ulászló szarkofágja

A templomi síremlékek közül a magyarok számára a legismertebb Szent Hedvignek, a legnagyobb kultusszal övezett lengyel uralkodónak (1382-1399), Nagy Lajos magyar király lányának a hófehér carrarai márványból készült szarkofágja (Sarkofag Świętej Jadwigi). A mindössze 25 évet élt Hedvig országalmájának és jogarának fából készült, de Hedvig korából származó másolatát a síremléktől jobbra, egy üvegtárolóban láthatjuk, az eredeti koronázási ékszereket Hedvig felajánlotta a Jagelló Egyetem újraalapítására. A királynő földi maradványait a szarkofágtól távolabb, a bal oldali oldalhajó legelején (a főoltár mögötti részen) lévő fekete feszület alatt, egy bronzládában őrzik, ugyanis a feszület előtt gyakran imádkozott a királynő. A másik magyar vonatkozású sírhely Várnai Ulászló (Władisław Warneńczyk) magyar és lengyel királyé, aki 1444-ben, mindössze húszesztendős korában esett el a várnai csatában. Mindkét szarkofág üres, a 20. század fordulóján készült.

Egyéb templomi síremlékek

A többi síremlék közül a legdíszesebb a 11. században élt Szent Szaniszló krakkói püspöknek a főhajó közepén álló, barokk stílusú ezüstkoporsója. A legnagyobb lengyel királyok közül keressük meg a 14. században uralkodó Nagy Kázmér (Kazimierz Wielki) gótikus szarkofágját a jobb oldali mellékhajó elején, illetve Báthory István kápolnáját (Kaplica Stefana Batorego), benne a lengyel király és erdélyi fejedelem Santi Gucci által tervezett manierista síremlékével, a szentély mögött. Öreg Zsigmond király történelmi szerepe Mátyás királyéhoz hasonlítható, síremléke a Hedvig-szarkofággal átellenben lévő Zsigmond-kápolnában (Kaplica Zygmuntowska) található, a két vörösmárvány síremlék közül a felső az övé. A kápolna Bartolomeo Berrecci munkája, sokak szerint a legszebb reneszánsz műemlék Krakkóban.

Kripták

A királyi kripták (Krypty Królewskie) első helyiségében találjuk a törököt Bécs alól 1683-ban elkergető Sobieski Jánosnak, az 1794-es orosz- és poroszellenes felkelés vezetőjének, Tadeusz Kościuszkónak, valamint a második világháború alatt Londonban működő lengyel emigráns kormány fejének, Władysław Sikorskinak a síremlékét. Egy külön kis kriptában láthatjuk Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király magyar koszorúkkal teli szarkofágját. A 20. századi történelem nagyjai közül itt helyezték el az első világháború után az új lengyel állam megteremtőjeként tisztelt Józef Piłsudski és a 2010-ben repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczyński köztársasági elnök szarkofágját is. Egy másik lejáraton juthatunk le a költők kriptájába, ahol Adam Mickiewicz (1798-1855) és Juliusz Słowacki (1809-1849), két 19. századi lengyel romantikus költőóriás koporsóját nézhetjük meg.

Tel: 012-429-9516, www.katedra-wawelska.pl
Nyitva: ápr-okt hétfő-szombat 9.00-17.00, vasárnap 12.30-17.00, nov-márc hétfő-szombat 9.00-16.00, vasárnap 12.30-16.00
Belépő: ingyenes, de a Zsigmond-toronyba, a királyi kriptába és a Székesegyházi Múzeumba 14/8 zl

Fotó felül: ©Anna Jedynak/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel Krakkót!

Krakkó

Krakkó, a régi lengyel főváros

Krakkó 1978-ban méltán került fel az elsők között...

TOVÁBB

Fedezd fel Krakkót!