Végigjártuk Lemberg excentrikus éttermeit - Kelet-Nyugat útikönyvek Végigjártuk Lemberg excentrikus éttermeit - Kelet-Nyugat útikönyvek

Végigjártuk Lemberg excentrikus éttermeit

Lemberg
Lemberg tele van hangulatosabbnál hangulatosabb, kicsit békebeli, kicsit alternatív, kicsit lengyeles vendéglőkkel, kocsmákkal, bárhová beülhetünk, a minőség nem szokott csalódást okozni. A legkreatívabb helyek ugyanahhoz a céghez, az úgynevezett !Fest-hez tartoznak, kevesen tettek annyit Lemberg kortárs arculatának kialakításáért, mint a céget alapító három fiatalember. Mindegyik intézményük egy-egy remek, a városra jellemző ötletre van felfűzve, amelyek magas színvonalon, meghökkentően élményszerűen lettek kitalálva.
Egy pohár meggylikőr

A helybéliek egyik nagy kedvence a főtéri Pjana Visnya, az apró üzletben egész nap egyetlen termék miatt állnak sorban az emberek. A hatalmas üvegedényekben álló meggylikőrből (és a benne úszkáló meggyszemekből) a legtöbben helyben fogyasztanak egy pohárkával, de csinos üvegekben vásárolni is lehet belőle. A meggylikőr készítés hagyománya Lembergben évszázadokra nyúlik vissza.

П’яна Вишня; Rinok 11

Békebeli rétesező

A főtér egyik hálóboltozatos üzlethelyiségében egy „látványpék” és hófehér kötényt és péksapkát viselő felszolgálók várják a rétesrajongókat. A Lvivski Pljacki reggelizőhelynek is kitűnő választás, a diódarabkákkal feldobott meggyes rétes egy cappuccinóval biztos választás.

Львівськi Пляцкu; Rinok 13

Beer Theatre „Pravda”

Ez a több emeletes, ipari hangulatú, de a kedves felszolgálóknak köszönhetően rendkívül barátságos vendéglő-söröző a nemzetközi és a galíciai konyha fogásait kínálja. A nagy kedvencnek a bigos számít (kolbász káposztával és krumplipürével), amihez a helyi sörfőzde specialitását, a tökből készült frissen csapolt sört érdemes rendelni. A földszinten árusított, politikailag szarkasztikus ajándéktárgyak között sok „érdekességgel” találkozhatunk, itt is érdemes körülnézni. A Pravda Beer Theatre minden nap éjjel 2-ig tart nyitva.

Театр пива Правда; Rinok 32, tel: 050-374-4986, www.pravda.beer

Partizán búvóhely

A város legbizarrabb étterme az ukrán partizánmozgalmak világát felidéző Krijivka. A bejáratnál kopogni kell, amire partizánnak öltözött őrök nyitnak kaput, s „Szlava Ukrajinyi”, azaz „Hála Ukrajnának” felkiáltással köszöntik a vendégeket, akiket csak a megfelelő jelszó ismeretében engednek be: ”Herojam Szlava” (azaz „A hősöknek hála”). A ház specialitása a sült, ropogós malacfül (szvenyacsi vuski, свенячі вушки), amely mellé mézes pálinkát (medovuha, медовуха) kérhetünk. A pincevendéglő 2007-ben nyílt, ez volt a kreatív vállalkozásokat működtető !Fest első étterme, amely óriási sikernek bizonyult.

Криївка; Rinok 14, tel: 067-310-3145

Galícia legdrágább étterme

Ha izgalmasnak találjuk a szabadkőművesek világát, a nagyvilági eleganciát, az apró borzongásokat, ebbe a vendéglőbe jöjjünk vacsorázni. Neve ugyan nincs kiírva sehol, ennek ellenére menjünk fel a 14. számú főtéri ház első emeletére, és csöngessünk a 8-as számú lakásajtón! Egy bácsi fogad minket háziköntösben, egy lepukkant konyhában, a folytatás pedig hamarosan helyben kiderül… Az étlapon minden étel árához egy nullát viccből még hozzátettek, e tekintetben ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Найдорожча ресторація Галичини; Rinok 14, tel: 050-430-8783

Vacsora után

A vacsora előtti vagy utáni kocsmatúrából semmiképp sem maradjon ki a Haszova Ljampa, azaz a „Gázlámpa”, amelynek neve arra utal, hogy a gázlámpát Lembergben találták fel 1853-ben. A söröző egy egész épületet elfoglal, természetesen tele van gázlámpákkal, fő vonzereje azonban tetőteraszában rejlik. Figyeljük meg, hogy a likőröket stílusosan kémcsövekben kínálják. Az úgynevezett House of Legendnek szintén valamennyi emeletén zajlik a mulatozás, és ennek tetőteraszáról talán még egy fokkal szebb a kilátás. A kívül-belül kissé elvarázsolt épület homlokzatát egy hatalmas sárkány díszíti.

Haszova Ljampa
Гасова Лямпа; Virmenszka 20
House of Legend
Дім леген; Sztarojevrejszka 48