Temesvár századfordulós korzója

Temesvár századfordulós korzója

A Piaţa Victoriei – régi nevén Lloyd-sor vagy Ferenc József tér – tulajdonképpen Temesvár nagy korzója, amelyet egyik végén az Opera, a másikon pedig az ortodox katedrális zár le. Nyáron az egymásba nőtt teraszok, a szabadtéri bárpultok és fagylaltárusok között itt sétálgat a város apraja-nagyja, a hangulat különösen sötétedés után lenyűgöző. A 360 méter hosszú Lloyd-sort impozáns szecessziós bérházak veszik körül, amelyek szépsége nagyszerűen érvényesül az előttük elterülő tágas téren. A középen felállított, Romulust és Remust tápláló anyafarkas szobra egyike annak az ötnek, amelyeket – mint a latin kultúra jelképét – Románia 1926-ban Olaszországtól kapott ajándékba.

Ezen a téren gyűltek össze 1989. december 16-án a Ceauşescu-rendszer ellen tüntető temesváriak, a következő napokban pedig itt, az Opera téren zajlottak a forradalom legvéresebb eseményei. December 20-án a felkelés vezetői az Opera erkélyéről kiáltották ki, hogy Temesvár az „első szabad város” Romániában. Az ortodox katedrális bejáratával szemközti modern kereszt-emlékművet (Crucificare) a forradalom 10. évfordulójára emelték. Az ortodox katedrális bejáratánál azoknak a temesváriaknak az emléktáblái vannak kiállítva, akik a lövöldözés során a térről megpróbáltak bemenekülni a templomba, de az ajtó zárva volt, így lelőtték őket.

Opera

A híres bécsi színházépítő páros, Fellner és Helmer által tervezett Román Opera és Nemzeti Színházat (Opera Română, Teatrul Naţional) 1875-ben nyitották meg Ferenc József Színház néven. Épületének homlokzatára a két világháború között neobizánci stílusú diadalívet emeltek, ezáltal a tér sokat veszített közép-európai jellegéből.

Szecessziós lakóházak

A 20. század elején épült bérházak homlokzata rendkívül díszes, a korabeli építészetnek szinte valamennyi ötletét megtaláljuk rajtuk, érdemes tehát elmélyedni a részletekben. Különösen szép például az ortodox katedrálistól jobbra lévő, két apró toronnyal ékesített Széchenyi-palota, az öt csúcsíves elemből álló homlokzatáról felismerhető Dauerbach-palota, az épületsor végén álló, Baumhorn Lipót által tervezett Lloyd-palota (az épületben működő étterembe is feltétlenül érdemes benézni), az ettől jobbra eső Weisz-palota, valamint a tér túlsó oldalán, a McDonald’s-nak otthont adó Löffler-palota. A Dauerbach-, a Weisz- és a Löffler-palota a város egykori főépítészének, Székely Lászlónak a tervei alapján készült.

Fedezd fel Temesvárt!

Temesvár

A Bánság szívében: Temesvár

A Románia nyugati kapujának számító, több mint...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!