Szepes vára

Szepes vára

A Szepesváralja (Spišské Podhradie) mellett magasodó Szepes vára Közép-Európa egyik leglátványosabb, legnagyobb kiterjedésű várromja (Spišský hrad). A 12. századból származó vár évszázadokon át Szepes vármegye székhelyeként szolgált, egy ideig a Szapolyai család birtoka volt, itt született Szapolyai János magyar király. A vár története egy véletlen baleset folytán ért véget: 1780-ban az itt állomásozó, lerészegedett katonák pálinkafőzés közben óvatlanságból felgyújtották.

Az azóta romokban álló építményt 1993-ban – a közeli Szepeshellyel és Zsigrával együtt – az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A várfalak között egy kisebb kiállítást is létrehoztak, ahol egyebek mellett kínzóeszközöket, egy berendezett várkonyhát és egy rekonstruált kápolnát láthatunk. Miután Eperjes irányában elhagytuk Szepesváralja falut, tábla jelzi a letérőt a várhoz; autóval majdnem a vár bejáratáig fel lehet menni.

Tel: 053-454-1336
Nyitva: máj-szept hétfő-péntek 10.00-18.00, szombat-vasárnap 9.00-19.00, okt hétfő- vasárnap 9.00-17.00, nov hétfő-vasárnap 9.00-16.00, dec-ápr zárva
Belépő: 8/6/4 euró

Fotó felül:
©PHB.cz (Richard Semik) / Shutterstock.com

Fedezd fel a Szepességet!

Szepesség

Szepesség és a Magas-Tátra – Szlovákia – látnivalók II.

Ha valakit érdekelnek a szepességi szászok...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!