Szárhegy

Szárhegy (Lăzarea) a Lázár család pártázatos kastélyáról és az évtizedek óta itt működő művésztelepről híres. A 15. századból származó kastély az erdélyi reneszánsz egyik legszebb alkotása, mai formáját 1632-ben, Lázár István idején nyerte el. A kastélyban töltötte gyermekkorát a legnagyobb erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor, ugyanis anyai ágon a Lázár családból származott (a „kis fejedelmet” nagybátyja, Lázár András nevelte). A kastélyt a közelmúltban visszaszerezték az örökösök, akik közül a többségi tulajdonos Böjte Csaba alapítványának adományozta a kastélyt. Miután a Szent Ferenc Alapítvány sikertelenül próbálkozott jogi úton megszerezni a kastély egészét, 2018-ban kénytelen volt feladni a kastéllyal kapcsolatos terveit. A meglehetősen leromlott állapotban lévő épületegyüttes 2013 óta nem látogatható.

Ferences kolostor

A székelyföldi ferenceseknek – Csíksomlyó és Mikháza mellett – Szárhegyen volt még jelentős központjuk. 1642-ben telepedtek itt le, barokk stílusú kolostoruk és a hozzá tartozó templom a 17-18. század folyamán épült. 1669 és 1674 között a híres csíksomlyói nyomdász, a korabeli erdélyi zenedarabokat összegyűjtő úgynevezett Kájoni-kódex megalkotója, Kájoni János vezette a kolostort. A kolostortemplom megtekintése után – az épületegyüttest jobbról megkerülve – egy szekérúton negyedóra alatt felsétálhatunk a 15. században épült Szent Antal-kápolnához is (piros háromszög jelzés). A piros cseréptetős, bájos kápolna egy tisztás közepén áll, az idilli környezet miatt tökéletes helyszín egy hangulatos piknikezéshez.

Művésztelep

A kolostorhoz vezető út a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ épülete mellett halad el. Az 1970-es évek óta működő művésztelep évtizedeken át népszerű alkotótáborokat szervezett a kastélyban, az itt készült modern művekből a falu központjában és a ferences kolostor alatti parkban láthatunk ízelítőt. Bár a kastély környezete komoly ihletet biztosított a művészek számára, a művésztelep működése a kastély lezárása után is folytatódott.

Képgaléria

Fedezd fel Gyergyószéket!

Gyergyószék

A romantikus Gyergyószék – Székelyföld – látnivalók IV.

A legtöbben a vadregényes Gyilkos-tó és a drámaiságában...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!