Péterváradi erőd

Péterváradi erőd

A Duna fölé magasodó erődítmény (Petrovaradinska tvrđava) valaha a Habsburg Birodalom legnagyobb katonai komplexuma volt, amit a törökök ellen létesítettek. A középkori eredetű péterváradi várból az osztrákok a törökök kiűzése után, 1692 és 1780 között építették fel ezt a nagyszabású erődrendszert, méghozzá a korabeli legmodernebb katonai elveket követve, a Sebastian Vauban francia katonai építészről elnevezett úgynevezett Vauban-rendszerben. A cél a törökök későbbi visszatérésének megakadályozása volt, amely feladatnak a vár sikerrel tett eleget: 1716-ban, Savoyai Jenő vezetésével, meghátrálásra kényszerítette a Délvidékre ismét betörő török seregeket.

A nagyrészt épségben megmaradt, többszintes erőd látványa a város felől, az esti kivilágításban élvezhető a leginkább, de legalább ennyire érdemes a vár teraszáról is megcsodálni az alattunk elterülő Újvidéket. A péterváradi várban 2000 óta rendezik meg Szerbia legnagyobb nemzetközi könnyűzenei fesztiválját, az EXIT-et, amely 2017-ben elnyerte a legjobb európai nagyfesztivál-címet. A közelmúlt történelméhez tartozik, hogy az erődítmény alatti eredeti dunai hidak az 1999-es NATO-légicsapások következtében mind elpusztultak, a ma látható hidak 2000-ben, illetve 2005-ben születtek újjá.

Az erődítmény falai között – az elegáns éttermeken és képzőművészeti galériákon kívül – egy közepesen érdekes, régi könyvekből, térképekből, fegyverekből és egyéb emlékekből álló vár- és várostörténeti kiállítás, valamint egy nagyszabású bútorkiállítás kapott helyet; ez utóbbi Újvidék régi nagypolgári otthonainak világát kelti életre a biedermeiertől a szecesszióig. A múzeumon keresztül közelíthető a 18. század elején épült, szédítően mély várkút, amelyből az egész erődítmény lakosságát el tudták látni vízzel. A vár legérdekesebb része azonban a 16 kilométer hosszúságú kazamaták, a földalatti járatokban elvileg akár több tízezer katonát lehetett állomásoztatni. Egy rövidebb szakaszt turistáknak is megmutatnak, de nyár kivételével sajnos csak ritkán gyűlik össze elegendő számú érdeklődő.

Tvrđava 4, tel: 021-643-3145, www.museumns.rs
Nyitva: kedd-vasárnap 9.00-17.00
Belépő: 300/200 dinár (kazamaták 300/200 dinár)