Késmárki evangélikus templomok

Késmárki evangélikus templomok

Késmárk meghatározó épülete az élénk piros színű új evangélikus templom (Nový evanjelický kostol), melynek egyik oldalkápolnájában alakították ki a Thököly-mauzóleumot. Az egykori kuruc vezér Törökországból hazahozott hamvait – hatalmas ünnepségek közepette – 1909-ben helyezték örök nyugalomra. A templom egy osztrák műépítész, a bécsi parlamentet is megálmodó Theophil von Hansen tervei alapján, különböző stílusjegyek – neoromán, mór és neoreneszánsz – ötvözésével épült a 19. század végén.

A szomszédban álló evangélikus fatemplom (Drevený artikulárny kostol) a maga nemében talán a legszebb a Felvidéken, 2008 óta a Világörökség része. Ma látható formájában 1717-ben készült el, az észak-európai protestánsok anyagi segítségével, az akkori szabályok szerint a város határain kívül, kizárólag fából és természetesen torony és harang nélkül. Mintául – Európa számos protestáns templomához hasonlóan – az amszterdami Noorderkerk szolgált, az építkezésben pedig személyesen a svéd király hajóácsai vettek részt. A korlátozások ellenére a város gazdag polgárai impozáns templomot építettek, a hatalmas épületben akár 1500 hívő is elfér.

A kívülről viszonylag egyszerűnek tűnő templomba belépve színes, vibráló világ fogadja a látogatókat, bibliai témákat ábrázoló falfestményekkel, égszínűre festett, gömbölyű felhőcskékkel díszített mennyezettel. A népi barokk oltárt és a szószéket Johann Lerch késmárki fafaragó készítette 1727-ben. Az oltáron Jézus látható a keresztfán, mellette Mária, Mária Magdolna és János, oldalt pedig Mózes és Áron szobrai állnak. Vessünk egy pillantást az 1690-ben készült, színes keresztelőmedencére és az 1719-ből származó, fasípokból álló orgonára is.

Tel: 052-452-2242
Nyitva: máj-okt hétfő-szombat 9.00-12.00, 14.00-17.00, nov-ápr kedd, péntek 10.00-12.00, 14.00-16.00
Belépő: 3/2/1,50 euró

Fotó felül: ©Elenarts/Shutterstock.com

Képgaléria

Fedezd fel a Szepességet!

Szepesség

Szepesség és a Magas-Tátra – Szlovákia – látnivalók II.

Ha valakit érdekelnek a szepességi szászok...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!