A dürsteini kolostortemplom

Dürsteini kolostortemplom

Az egykori Ágoston-rendi kolostor (Augustiner Coherrenstift) Dürnstein legismertebb látnivalója, templomának közvetlenül a Dunára néző, világoskékre festett tornya egész Wachau jelképévé vált. Az eredetileg gótikus kolostort a 18. század első felében – a kor legnevesebb művészeinek, köztük Kremser Schmidtnek a bevonásával – Wachau egyik legimpozánsabb barokk épületegyüttesévé varázsolták, amelynek mindazonáltal sikerült megtartania visszafogottságát, emberléptékű méreteit. Legkülönlegesebb része a Dunára néző kilátó terasz, ahol a mosolygó puttóknak köszönhető barokk játékosságot már nehéz lenne felülmúlni (a puttók kezében tartott lángoló szív az Isten iránti szeretetet jelképezi). A szerzetesek csak néhány évtizedig élvezhették ezt a varázslatosan szép környezetet, II. József ugyanis 1788-ban elűzte őket. Emléküket az udvarról megközelíthető rövid kiállítás idézi fel.

A frissességében, eleganciájában egyedülálló, hófehér stukkókkal és aranyozott szobrokkal ékesített kolostortemplom egy-egy látnivalóját érdemes külön megcsodálni: így például az elbűvölően bájos szószéket, a Mária mennybevitelét ábrázoló főoltárképet, a Nepomuki Szent Jánost, a hajósok védőszentjét megörökítő szobrot a szentély diadalívétől jobbra, valamint Kremser Schmidtnek a keresztény vértanú, Szent Katalin lefejezését ábrázoló festményét a templomhajó jobb oldali második oltárán. Ez utóbbival szemközt, a bal kéz felől eső második oltáron őrzik a templom gótikus korszakának egyetlen emlékét, egy elragadóan szép Madonna-szobrot. Az orgonakarzatra a kolostor udvaráról juthatunk fel, ahonnan egy másik szemszögből is megcsodálhatjuk a templom szépségét.

A kolostoron kívül magában Dürnsteinben is érdemes egy rövid sétát tenni. A Duna és egy hatalmas sziklahegy közé szorított, egyetlen, keskeny sétálóutcából álló település valóságos kis ékszerdoboz, tele míves cégérekkel, sgraffitós házakkal, borkóstolóhelyekkel és természetesen a helyi csemegéből, a sárgabarackból készített termékekkel.

www.stiftduernstein.at
Nyitva: ápr-okt hétfő-szombat 9.00-18.00, vasárnap 10.00-18.00
Belépő: 6,50/6/4 euró