Borszék

Borszék

A szépséges fekvésű Borszék (Borsec) valaha a Monarchia egyik legelegánsabb üdülő- és fürdőhelye volt, csodálatos fürdőházakkal, vendéglőkkel, bálteremmel és zenepavilonokkal, élénk társasági élettel. Népszerűségét kitűnő hegyvidéki levegőjének és világhírűvé vált szénsavas gyógyvizének, a borvíznek köszönhette. Legendás hírűek voltak a borszéki villák is, amelyek többsége azonban sajnos – hatékony védelem hiányában – mára elpusztult vagy nagyon rossz állapotban van. Borszék eredeti fényének helyreállítására az utóbbi években több próbálkozás is történt, ezek azonban csak csekély mértékben tudtak hatást gyakorolni az üdülőhely egészének meglehetősen elkeserítő állapotára. Akkor járunk a legjobban, ha egy hatalmas parkként tekintünk Borszékre, ahol egymást érik a gyönyörű sétautak, a hangulatos borvízkutak, az érdekes szobrok. Az üdülőtelep forgalma az elmúlt években egyébként érezhetően megugrott, a 2000-es években még szinte teljesen kihalt Borszék helyett ma már egy viszonylag élénk üdülőhelyre számíthatunk.

Borvíz

A borszéki borvíz gyógyító hatása miatt már évszázadokkal ezelőtt is népszerű volt, a 16. században például Báthori Zsigmond fejedelem gyulafehérvári udvarába is vittek belőle, hogy a fejedelem beteg végtagjait abban áztathassa. 1806-ban kezdték meg a borvíz palackozását a Bécsből származó Zimmethausen Antal jóvoltából, s a 19. század második felében már Európa számos országába szállították. A palackozóüzem miatt a 19. század folyamán számos üvegfúvó család költözött Borszékre, elsősorban német, cseh és lengyel nyelvterületekről, akik az idők folyamán beolvadtak a székely lakosságba. Ferenc József 1873-ban az „ásványvizek királynőjének” nevezte és aranyéremmel tüntette ki a borszéki vizet, 2004-ben pedig az amerikai Berkeley Springs-ben (Nyugat-Virginia állam) megrendezett versenyen száz ásványvíz közül a „világ legjobb szénsavas ásványvize” díjat nyerte el. A borszéki víz jelenleg a legnépszerűbb ásványvíznek számít Romániában, a „Borsec” pedig a legerősebb márkanevek közé tartozik a román piacon.

Kutak és fürdők

Az üdülőtelep fősétánya a Hétvezér sétány, ennek két oldalán, elszórtan találhatók az impozáns, század eleji fapavilonokkal körülvett kutak. A kutak mindegyikéből más-más összetételű borvíz folyik, amelyeket különböző, elsősorban emésztőrendszeri betegségek gyógyítására ajánlanak. A sétány bal oldalán egy régi fürdőház alapján, hagyományos borszéki stílusban felépített épületben kapott helyet a Helytörténeti Kiállítás, amely alapos áttekintést nyújt a borvíz palackozásának történetéről, az elnyert díjakról, valamint a víz gyógyfürdőként történő alkalmazásáról. „Borsec” néven elsősorban a múzeum közelében lévő Főkút vizét palackozzák, ez a kút azonban a látogatók előtt zárva van.

Innen folytathatjuk a sétát az üdülőtelep leghangulatosabb létesítményéhez, az Ó-Sáros Fürdőhöz, amelynek vizét mozgásszervi és keringési panaszokra ajánlják. A fürdő épületét szintén egy régi borszéki fürdőház mintájára építették fel 2012-ben, belül egy-egy picike hideg és meleg, borvizes medencében, kívül pedig egy rendes vízzel feltöltött szabadtéri medencében mártózhatunk meg. A fürdő közelében épül Borszék új, nagyszabású wellnessközpontja, amelynek átadása 2020-ban várható. A sétaút túloldalán, a domboldalon lévő Kossuth-forráshoz is érdemes még elsétálni, mert valamennyi közül ennek van a legnagyobb pavilonja.

Villák

A borszéki villák jelentős részét az 1920-as és 30-as években építették, sokak szerint még a szovátai villáknál is szebbek voltak. Nagyrészt fából készültek, majd a deszkákra átlósan faléceket erősítettek, és ezt bevakolták, befestették, ezért a legtöbbjük elegáns kőház benyomását keltette. Az épületek egy részét az 1990-es években visszaadták az eredeti tulajdonosok leszármazottainak, akiknek általában nem volt elegendő pénzük az addigra már leromlott állapotú házak felújítására. Az elpusztult villák helyét Borszék stílusától merőben különböző, kisebb-nagyobb épületek, panziók vették át, így az üdülőtelep eredeti képe, jellegzetes hangulata mára lényegében elveszett. A fősétányon jelenleg összedőlés határán álló, hatalmas épületek fogadnak minket, amelyeket veszélyességük miatt ponyvákkal borítottak le. Érdemes felidézni, hogy a kéttornyos épületben valaha Borszék legendás szállodája és vendéglője, a Remény működött, amelyben még mozi is helyet kapott. Aki jó állapotban lévő békebeli villát szeretne látni, mindenekelőtt a bájos Anna Villát keresse meg, de érdemes például elsétálni a Villa Bellához és a Borostyánkő Villához is.

Séta a természetben

A Kossuth-forrás közeléből (a Stadion utcán induljunk el) padokkal szegélyezett könnyű sétaút vezet a borszéki mofettához, illetve a mofetta mögött lévő kilátóhelyhez, útközben pedig különböző kitérőket téve felfedezhetjük Borszék legérdekesebb természeti látnivalóit. Az első kitérő Borszék szabadtéri népi fürdőjéhez, a közelmúltban szépen kiépített Tündérkert Feredőhöz vezet, ahol egy nagyobb medencét és bugyogó lábfürdőket találunk. A második letérő a Medve-barlanghoz visz, számítsunk rá, hogy ennek az útnak a vége felé már igazi erdei ösvényen kell haladnunk. A barlang bejárása csak barlangász felszereléssel ajánlott, a közelben lévő különleges sziklaalakzatok miatt azonban így is érdemes ide lesétálni. Végül a mofettától egy jól kiépített erdei ösvényen juthatunk el (sárga kereszt jelzés) a télen és tavasszal jég borította Jégbarlanghoz. A barlang tulajdonképpen egy keskeny hasadék a sziklafalban, a bátrabbak elemlámpával be is sétálhatnak egy darabon. Az egész út a letérőkkel együtt a Kossuth forrástól a Jégbarlangig egy óráig tart, visszafelé, letérők nélkül 20 perc.

Helytörténeti Kiállítás
Tel: 0745-647-638, csoportok számára látogatható

Képgaléria

Fedezd fel Gyergyószéket!

Gyergyószék

A romantikus Gyergyószék – Székelyföld – látnivalók IV.

A legtöbben a vadregényes Gyilkos-tó és a drámaiságában...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!