A zakopanei régi temető

A zakopanei régi temető

A városközpontban található, picike, de annál különlegesebb hangulatú régi temetőbe (Stary Cmentarz na Pęksowym Brzysku) a város legnevesebb lakóit, híres írókat, művészeket, tudósokat, síelőket és hegymászókat temették el. A sírok díszítése között több helyen is felbukkannak a jellegzetes, fából faragott úgynevezett „szomorú Jézus” alakok. Ezek a szobrok azt a bibliai pillanatot örökítik meg, amikor Jézus a megkorbácsolását követően, töviskoronával a fején leült megpihenni.

Az úgynevezett „zakopanei stílus” megteremtőjének, Stanisław Witkiewicz építésznek (1851-1915) a sírját a bejárattól körülbelül 50 méterre, bal kéz felől, a kerítés előtt találjuk. A Witkiewicz sírjától balra eső fekete márvány síremlék az üdülőtelep népszerűsítéséért oly sokat dolgozó Tytus Chałubiński (1820-1889) varsói orvosé. Ő volt az első, aki komolyabb felfedező túrákat tett a lengyel Tátra hegyei között, emellett behatóan tanulmányozta a helyi gorálok kultúráját is. A Chałubińskitól balra lévő, jóval szerényebb sírban pihen a legendás gorál mesemondó és népzenész, Jan Krzeptowski Sabała (1809-1894), aki gyakran elkísérte Chałubińskit a Tátra hegyeiben tett kirándulásaira, és sokat mesélt neki a gorálok szokásairól. A temetőbe belépve jobb kéz felől a hatalmas „totemoszloppal” jelölt negyedik sír Witkiewicz fiának, az avantgárd drámaíró és portréfestő Witkacynak a szimbolikus sírja.

A temető bejárata mellett feltétlenül nézzünk be az 1847-ben épült régi templomba (Stary Kościół). A népi barokk főoltáron a híres częstochowai Fekete Madonna-kép egyik másolatát látjuk, az oldalfalakon a passió történetét üvegikonokon követhetjük végig. A templomtól jobbra álló, 1800-ban épült kőkápolna (Kaplica Gąsieniców) a legrégebbi egyházi épület Zakopanéban.

ul. Kościeliska

Fedezd fel Zakopanét!

Zakopane

Zakopane és a lengyel Tátra

A Magas-Tátra északi lábánál elterülő Zakopane...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!