A lengyel Tátra völgyei

A lengyel Tátra völgyei

A lengyel Tátrával való ismerkedést sokan a Nemzeti Park határától a Tátra belseje felé induló völgyek (dolina) bejárásával kezdik. A legtöbb völgy ideális terepet kínál a könnyű erdei sétákhoz, kilométereken keresztül haladnak a hegyek belseje felé anélkül, hogy közben nagyobb emelkedőket kellene leküzdeni. Különösen családok és kisiskolás csoportok körében nagyon kedveltek, nyári hétvégeken olyan érzése van az embernek, mintha egy forgalmas utcán sétálna.

Morskie Oko

A legnépszerűbb séta a Dolina Rybiego Potoku (Halas-patak) völgyét követi, és a lengyel Tátra keleti sarkában meghúzódó, 2000 méternél magasabb hegycsúcsokkal körbevett Morskie Okóhoz (1395 méter) vezet. A Tátra legnagyobb tengerszeme 1902-ig Halas-tó néven Magyarországhoz tartozott. Autóval vagy a zakopanei buszpályaudvarról busszal Polana Palenicáig lehet elmenni, ahonnan kiépített erdei aszfaltúton gyalog folytathatjuk az utat a festői szépségű tengerszemig (2-3 óra). A turistaút egy idő után a piros jelzés mentén halad, így az aszfaltút kanyarjait több helyen levághatjuk az erdei ösvényen. Ha nem akarunk gyalogolni, nyáron lovas kocsival, télen lovas szánon egészen a tengerszem előtt másfél kilométerre lévő Włosienicáig mehetünk (fejenként kb. 60 zl), onnan azonban csak gyalog tudjuk folytatni az utat.

Strążyska dolina

Zakopanéhoz való közelsége és a völgy különös szépsége miatt szintén nagyon kedvelt útvonal a Strążyska dolina. Széles úton, hatalmas fenyőfák között 30-40 perc alatt sétálhatunk el Strążyska Polanáig (piros jelzés), ahonnan rövid kitérőt tehetünk a 10 méter magas Siklawica-vízeséshez (fekete, majd sárga jelzés, oda-vissza 30 perc).

Fotó felül: ©akturer/Shutterstock.com

Fedezd fel Zakopanét!

Zakopane

Zakopane és a lengyel Tátra

A Magas-Tátra északi lábánál elterülő Zakopane...

TOVÁBB

Válassz útikönyvet!