Willa Harenda

Willa Harenda, Zakopane

Az 1920-ban épült, csodaszép Willa Harenda néhány évig Jan Kasprowicz szimbolista költő (1860-1926) otthona volt. Kasprowicz 35 éven keresztül Lembergben élt, az ottani egyetem rektoraként dolgozott, az ő nevéhez fűződik a világirodalom legnagyobb klasszikusainak (Shakespeare, Goethe, Ibsen) lengyelre fordítása.

Jan Kasprowicz-kiállítás

Az eredeti berendezési tárgyak nagyrészt megmaradtak, a ház jelenleg múzeumként működik (Muzeum Jana Kasprowicza). A bal kéz felől eső szobában, szemben a falon például három Witkacy által festett képet láthatunk: kettő Kasprowiczot, egy pedig 30 évvel fiatalabb orosz feleségét ábrázolja. Kasprowicz 1926-ban meghalt, felesége azonban egészen 1968-ig a villában lakott, amely évtizedeken keresztül mint művészeti szalon fogadta a lengyel művészértelmiség nagyjait. A Jan Kasprowicz nyugvóhelyeként szolgáló mauzóleum az épülettől balra található.

Władysław Jarocki-kiállítás

Az épület bal oldalán nyíló teremben Władysław Jarocki festőművész alkotásait állították ki, aki a két világháború között szívesen töltötte idejét itt, apósa villájában. Amint az a kiállított képekből is kiderül, festészetének középpontjában a Kárpátokban élő egyik ukrán népcsoport, a huculok ábrázolása állt.

Fatemplom

Feltétlenül sétáljunk el az épület mögött álló fatemplomhoz is, amely csak a második világháború után került jelenlegi helyére. Zakopanéban ez az egyik legérdekesebb templom, fő vonzerejét a 18. századi, ragyogó színekkel megfestett barokk freskók jelentik. A mennyezeten Máriát, édesanyját, Szent Annát, a gyermek Jézust, illetve Mária megkoronázását láthatjuk; ez utóbbi jelenetet a körülöttük lebegő, barokk hangszereken zenélő angyalok teszik teljessé (egyikük karmesteri pálcával a kezében még vezényel is nekik). A Willa Harenda és a fatemplom Zakopanétól északra, a Krakkó felé vezető út közelében található, a letérőt tábla jelzi.

Harenda 12a, tel: 018-206-8426, http://harenda.com.pl
Nyitva: kedd-vasárnap 10.15-15.15
Belépő: 11 zl