Szent Márton-dóm

Szent Márton-dóm, Pozsony

A Szent Márton-dómot (Katedrála sv. Martina) sokan koronázótemplomként ismerik, ugyanis a török kor kezdetétől, pontosabban 1563-tól egészen 1830-ig ebben a pozsonyi templomban koronázták a Habsburg uralkodókat magyar királyokká. A szertartás során a pozsonyi várban őrzött Szent Koronát áthozták a dómba, melyet az esztergomi érsek helyezett az új király fejére. Az itt megkoronázott királyok névsorát a főoltártól balra olvashatjuk el, valamint a templomnak erre a fontos történelmi szerepére utal a tornyán elhelyezett 150 kg súlyú aranyozott korona is. A 14. századi eredetű, részben gótikus, részben neogótikus elemeket hordozó templomot a közelmúltban újították fel, szépen kivilágítva várja a látogatókat.

A templom legfőbb látnivalója a 18. századi osztrák szobrász, Georg Raphael Donner remekműve, a valaha a templom főoltárát díszítő barokk Szent Márton-szobor (a diadalívtől jobbra). Érdekesség, hogy a köpenyének egy darabját a koldusnak átnyújtó Szent Márton magyar huszárruhát visel, és a megrendelő érsek, gróf Esterházy Imre arcvonásait viseli. A diadalívtől balra találjuk a szintén Donner nevéhez fűződő Alamizsnás Szent János-kápolnát (Kaplnka Sv. Jana alamižňika), amelynek gazdagon aranyozott oltárán helyezték el a 6-7. században élt szent hamvait. A Cipruson meghalt Szent János földi maradványai Konstantinápolyt megjárva Mátyás király korában kerültek Budára, ahonnan később a törökök elől Pozsonyba szállították.

Feltétlenül nézzünk be a templomhajóból balra nyíló Szent Anna-kápolnába (Kaplnka Sv. Anny) is, és csodáljuk meg az ajtó belső oldala fölött látható gótikus Szentháromság-domborművet, majd menjünk le az innen nyíló, többek között a 18. századi esztergomi érsekek temetkezési helyéül szolgáló kriptába is. Vessünk egy pillantást a Szent Anna-kápolna bejáratától jobbra található neogótikus oltárra is, amelyben 2011-ben az utolsó magyar király, IV. Károly Madeiráról származó relikviáit helyezték el. Figyelemre méltók a 19. században készült, hatalmas, színes üvegablakok és a toronyban kiállított egyházművészeti gyűjtemény is.

Kapitulska ulica, http://dom.fara.sk
Nyitva: hétfő-péntek: 9.00-11.30, 13.00-18.00, szombat: 9.00-11.30, vasárnap: 13.45-16.30