Melki bencés apátság

Melki bencés apátság

A Habsburg-sárgára festett hatalmas épületegyüttes (Stift Melk Benediktinerkloster) az egyik legszebb barokk építészeti emlék Európában, első látásra inkább egy hercegi kastélynak tűnik, mint egy bencés kolostornak. Ausztria középkori uralkodóinak, a Babenberg-családnak a központja kezdetben Melkben volt: 1089-ben ők hívták a bencés szerzeteseket a városba és ők hozták az apátság legfontosabb relikviáit, Szent Kálmán testét és a Krisztus keresztfájának egy darabját is Melkbe. A korábbi román, majd gótikus stílusú kolostor után a ma látható épületek 1701 és 1736 között Jakob Prandtauer tervei alapján épültek. Az enteriőrön olyan nagyszerű művészek dolgoztak, mint Johann Michael Rottmayr és Paul Troger osztrák festők, valamint Lorenzo Mattielli olasz szobrász. A kolostor a háborúk, tűzvészek ellenére több mint 900 éve folyamatosan működik, életében egyedül a török kor és a reformáció jelentett komolyabb visszaesést. A bencések a mai napig hűek híres jelmondatukhoz, amely az „Ora et labora et lege”, azaz „Imádkozz, dolgozz és olvass!”, hiszen az apátságon belül jelenleg is közel ezer gyermeket oktatnak.

Apátsági Múzeum

A bejárati kapu bal oldalán az apátság védőszentje, Szent Kálmán, jobb oldalán a Babenberg-ház egyik nagy uralkodója, az apátság anyagi hátterét megteremtő III. Lipót alakja fogadja a látogatókat. A rózsaszínben úszó császári lépcsősoron (Kaiserstiege) és a közel 200 méter hosszú, osztrák uralkodók képeivel díszített császári folyosón (Kaisergang) keresztül a császári család számára fenntartott termekhez juthatunk, amelyekben ma az apátság történetéről láthatunk egy modern elemekkel színesített kiállítást (Stiftsmuseum).

A múzeum legfontosabb látnivalói közé tartozik az elefántcsont-faragványokkal díszített hordozható oltár (11. század), a hársfából készült román stílusú feszület (1200 körül), valamint a Jörg Breu-féle gótikus szárnyasoltár táblái (1502). Kuriózumnak számít a 14 zárral és egyetlen kulccsal záródó kincsesláda, és természetesen izgalmas összehasonlítani a kolostor 16. századi és jelenkori állapotát bemutató maketteket is. Sajnos a múzeum legértékesebb kincse, a IV. Habsburg Rudolf által aranyból készíttetett Melki-kereszt (1362), benne Krisztus keresztfájának egy darabjával jelenleg nincs kiállítva.

Márványterem, kilátóterasz, könyvtár

A márványterem (Marmorsaal) mennyezetén látható térhatású freskót Paul Troger festette – az alkotás a szekéren érkező Pallas Athénét és a háromfejű kutyával megküzdő Héraklészt örökíti meg. A könyvtár (Stiftsbibliothek) mennyezeti freskója szintén Troger munkája, melynek allegorikus alakjai az emberi erényeket személyesítik meg. Figyeljük meg, hogy a könyvtárszekrények intarziás borítása és az aranyozott gerincű könyvek együtt mennyire ünnepélyes hatást keltenek. A márványtermet és a könyvtárat egy kilátóterasz (Altane) köti össze, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az apátsági templom homlokzatára és a Dunára.

Apátsági templom

Az apátsági templom (Stiftskirche) barokk pompáját és gazdagságát nehéz lenne bármivel is fokozni. A főoltár közepén a templom két védőszentjét, a kivégzésük előtt egymástól elbúcsúzó Szent Péter és Szent Pál alakját ismerhetjük fel, fejük felett a pápai koronával. A mennyezeti freskót a nagyhírű salzburgi művész, Johann Michael Rottmayr festette, és Szent Benedek mennybe vezető diadalútját ábrázolja. A bal oldali kereszthajó oltárán őrzik az apátság védőszentjének, a skót, más források szerint ír származású Szent Kálmán szarkofágját. A Kálmánt a Szentföldre irányuló zarándokútja közben Bécs közelében gyilkolták meg 1012-ben. A kémnek nézett, németül nem beszélő embert felakasztották, azonban csodálatos módon még ezután is sokáig életben maradt, ezért terjedt el szentként való tisztelete.

Kerti pavilon

A művészi élményt egy csésze kávé mellett az apátsági park (Stiftspark) barokk kerti pavilonjában (Gartenpavillon) beszélhetjük meg. Az épület belső falát egzotikus jelenetekből álló, 18. századi falfreskók borítják.

Abt-Berthold-Dietmayr-Str. 1, tel: 02752-555-0, www.stiftmelk.at
Nyitva: ápr-okt mindennap 9.00-17.30, nov-márc csak vezetéssel látogatható (mindennap 11.00 és 14.00 órakor)
Belépő: 12,50 euró

Fotó felül: ©Bertl123/Shutterstock.com