Ljubljanica folyó

Ljubljanica folyó

A város élete a festői szépségű Ljubljanica folyó köré szerveződik, kevés az olyan nagyváros Európában, ahol ennyire szoros kapcsolat alakult volna ki a város és a folyó között. A kávézók és éttermek teraszaival teli folyóparti sétányokon érdemes napközben és este is végigmenni, és megcsodálni a folyón átívelő egyedi stílusú hidakat. A hangulat hétvégén tetőzik: a Breg rakparton rendezett kirakodóvásároknak köszönhetően ilyenkor még jobban pezseg az élet a folyóparton. A kirándulás fénypontja lehet végighajózni a Ljubljanicán, a fából készült, klasszikus formájú bárkák szintén a Breg rakparttól indulnak (45 perc, 10 euró, www.barka-ljubljanica.si).

A Szent Miklós-székesegyház mellett működik a város piaca, ahol vasárnap kivételével minden nap zöldség- és gyümölcsárusok kínálják friss portékáikat. A piacot a folyótól a Jože Plečnik tervei alapján 1944-ben felépített, apró üzletekből álló épület választja el, melynek jellegzetessége az oszlopos árkádsor. A hosszú épületet középen a 2010-ben átadott Mészárosok hídja (Mesarski most) töri meg, amelyen mitikus alakokat (Szatír, Prométheusz, Ádám és Éva) ábrázoló modern szobrok kaptak helyet véletlenszerű elrendezésben. A híd korlátján hamar megjelentek a szerelem szimbólumának tekintett lakatok, amelyek kulcsait az örök hűségben hívő párok a Ljubljanicába vetik.

A város legszebb hídja az 1901-ben épült, szecessziós Sárkány-híd (Zmajski Most), amely nevét a négy sarkán álló sárkányokról kapta. A sárkány a város jelképének számít: a hagyomány szerint Ljubljana alapítója a görög mitológiából ismert Iaszón volt, akinek – miután megszerezte a csodatevő erővel felruházott aranygyapjút – a Ljubljanica folyón menekülve egy sárkánnyal kellett megküzdenie. A híd építésére Ferenc József trónra kerülésének 40. évfordulója adta az alkalmat, tervezője, Jurij Zaninovič a bécsi szecesszió atyjának, Otto Wagnernek volt a tanítványa.

A Ljubljanica további két régi hídja érdemel még figyelmet: a Cipész-híd (Čevljarski most) neve arról árulkodik, hogy valaha cipészműhelyek voltak rajta, míg a Hármashidat (Tromostovje) a híres szlovén építész, Plečnik toldotta meg a két oldalsó sétahíddal.

Fotó felül ©INTERPIXELS/Shutterstock.com

Ploscsa Katedralna, tel: 097-334-2558 ápr-okt közepe kedd-péntek 11.00-17.00, szo-v: 10.00-18.00, okt közepe-márc csak csoportok előzetes bejelentkezés alapján Belépő: 30/15 hrivnya