Ezt látni kell Zakopanéban!

Zakopanei Stílus Múzeuma

Izgalmas betekintést kaphatunk a 19. század végi zakopanei elit életkörülményeibe a Willa Kolibában berendezett kiállításon. A zakopanei stílusú nyaraló Stanisław Witkiewicz tervei alapján épült 1893-ban. A tulajdonos gorál használati- és dísztárgyakból álló gyűjteményét a bejárattól jobbra lévő szobában helyezték el, a ház többi része – az eredeti állapotnak megfelelően – gorál motívumokkal díszített bútorokkal és más kiegészítőkkel (szőttesek, ágytakarók, függönyök) van berendezve.

 

Szent Család-templom

A Szent Család-templom 1896-ban épült neoromán stílusban, belső falát színes, népi szecessziós falfreskók díszítik. Két oldalkápolnája – bal kéz felől a Rózsafüzér-, jobb kéz felől a Keresztelő Szent János-kápolna – szintén Stanisław Witkiewicz tervei alapján készült (Szent János arca állítólag Witkiewicz vonásait viseli), mint ahogyan ő tervezte a hajó üvegablakait, a padokat, a gyóntatószékeket és a bejárati ajtókat is. A főoltáron középen a Szent Családot láthatjuk, az oldalsó két szobor közül a jobb oldali pedig Szent László magyar királyt ábrázolja.

 

Zakopanei éttermek

A zakopanei éttermek legtöbbje a főutcán van, szinte mindegyik hagyományos gorál, úgynevezett „regionális” vendéglő. Rusztikus, sokszor zsúfolt környezet, nehéz húsételek, kolbászok és egyéb hagyományos lengyel fogások, esténként pedig élő gorál népzene fogadja az ide betérő vendégeket. Kivétel nélkül mindegyik magas színvonalú, hangulatban, kínálatban alig lehet különbséget tenni közöttük.