Ezt látni kell Zágrábban!

Szent Márk-templom

A Szent Márk-templom nagyon fontos szerepet játszott a horvát történelemben: a bánok, illetve Zágráb városának vezetői itt tették le a hivatali esküjüket. A 13-14. században román, illetve gótikus stílusban épült templom mai formáját az 1870-es évekbeli neogótikus átépítések során nyerte el. Ekkor készültek a Zsolnay-cserepekből kirakott, ragyogóan színes címerek is a templom tetején, amelyek közül a baloldali Horvátországnak, Szlavóniának és Dalmáciának a közös történelmi címere, míg a jobboldali Zágrábé. Külön figyelmet érdemel a térre néző déli kapu, amely eredeti gótikus állapotában, a 14. századból maradt fenn.

Horvát nyakkendő

Kevesen tudják, hogy a mai modern üzletemberek által viselt nyakkendő horvát eredetű: a 17. században, a 30 éves háború idején a francia hadsereg mellett szolgáló horvát katonák kötöttek a mai nyakkendőhöz hasonló piros sálat a nyakuk köré. A divatra igényes franciáknak annyira megtetszett a horvátok viselete, hogy egy idő után „à la croate”-nak (azaz „horvát módon”) kezdték el nevezni nyakkendőt; innen terjedt el a nyakkendő neve a nyugati nyelvekben (franciául „cravate”, németül „Krawatte”). 1664-ben, amikor külön horvát regiment alakult a francia hadseregen belül, a nyakkendő már hivatalosan is a horvát katonák jelképének számított. A nyakkendő viselete – immár nemcsak a katonák által – lassan átterjedt Angliára is, és az általános elegancia egyik fokmérője lett. A történelmi előzményekre való tekintettel egyáltalán nem meglepő, hogy Zágráb utcáin számos helyen feltűnő nyakkendőboltokba fut bele a látogató.

Levéltár

Zágráb legszebb szecessziós épülete az 1913-ban épült Horvát Állami Levéltár eredetileg könyvtárnak épült, a homlokzat tetején látható, földgömböt tartó baglyok a tudományt jelképezik. Az épület előzetes bejelentkezés alapján látogatható, hétköznap több alkalommal is indul a vezetés angol nyelven.