Ezt látni kell Wachauban!

Göttweigi bencés apátság

A hegy tetején magasodó kolostort önmagában a Wachau völgyére nyíló csodaszép kilátás és kitűnő teraszos étterme miatt is érdemes felkeresni. A leghíresebb osztrák barokk építész, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján a 18. században emelték, látványa miatt a dél-itáliai Monte Cassinóhoz szokták hasonlítani. A kolostor egyik legszebb része az úgynevezett császári lépcsősor, amelynek élénk színekben ragyogó, térhatású mennyezeti freskóját pedig Paul Troger készítette. A freskó a korszak nagy uralkodójának, VI. Károly német-római császárnak az apoteózisát  ábrázolja, amint Apollo istenhez hasonlóan egy naphintón repül a múzsák között az égen.

 

Schallaburg vára

Wachau barokk kolostorai között üdítően hat Schallaburg reneszánsz várkastélya, ahol különféle kortárs tematikájú kiállításokat szerveznek. A labirintusszerű épület rendkívül népszerű kirándulóhelynek számít az osztrákok körében, hétvégén hamar megtelik kisgyermekes családokkal. Egyedülálló látványt nyújt a várudvart körbevevő, gazdagon díszített terrakotta árkádsor. Az 1570-es években faragott szobrok mindegyike más-más személyt, köztük számos mitológiai és allegorikus alakot ábrázol, érdemes egyenként is szemügyre venni őket. A hangulatos várudvaron egy kitűnő étterem is működik, melynek étlapján az osztrák konyha remekei, a házi gulyástól a túrós rétesig mind megtalálhatók.

Ferenc Ferdinánd artstetteni kastélya

A hét hagymakupolás toronnyal büszkélkedő kastély valaha Ferenc Ferdinánd nyári rezidenciájául szolgált, ma pedig a trónörökös életét, az első világháború kitörésének körülményeit ismertető kiállítást láthatunk benne. Megismerkedhetünk a tragédiába torkolló szarajevói utazással is, láthatjuk egyebek mellett a trónörökös által használt autónak és a merénylő pisztolyának a másolatát. A főherceget és feleségét a kastéllyal egybeépült templom kriptájában helyezték örök nyugalomra, miután a bécsi kapucinusok sírboltjában a rangon alulinak számító Chotek Zsófia miatt nem temetkezhettek együtt. A középkori eredetű kastély 1823-tól tartozik a Habsburg családhoz, jelenleg Ferenc Ferdinánd dédunokájának a tulajdonában áll, egy részében ma is a család lakik. Feltétlenül üljünk ki a kastély elegáns kávézójának teraszára is, hogy ízelítőt kapjunk az osztrák arisztokraták életéből.