Ezt látni kell Udvarhelyszéken!

Énlaka

A külvilágtól szinte teljes elszigeteltségben élő Énlaka talán az egyetlen ma is egységes és hagyományos faluképpel rendelkező székely település. A falu ősi településszerkezetével, girbe-gurba utcácskáival, fatornácos házacskáival igazi székely mesevilág, egy valóságos élő skanzen. Énlaka kultúrtörténete szintén egyedülállónak számít: az átlagnál műveltebb unitáriusok lakják, akik már a 17. század elején iskolával rendelkeztek, később saját könyvtáruk, színházuk, sőt fúvószenekaruk is volt. A 2000-es évektől kezdve turisták is elkezdték felfedezni, magyarországi hírességek pedig – jó ízlésről téve tanúbizonyságot – már évek óta vásárolnak itt nyaralót.

Árpád Háza Csárda, Zeteváralja

A tökéletes ízléssel, visszafogott stílusban berendezett vendéglő jó példa arra, hogy lehet giccsmentesen megcsinálni egy népies éttermet. Ragyogóan főznek, a felszolgált adagok zavarba ejtően nagyok, útban Székelyvarság vagy a Madarasi-Hargita felé feltétlenül tanácsos itt megállni ebédre vagy vacsorára.

Székelydályai református templom

Váratlan meglepetésként hat Székelydálya református templomának lenyűgöző szépsége, páratlan értékei. A templom legkülönlegesebb része az Árpád-kori hajóhoz a 16. század elején hozzáépített szentély, pontosabban a szentély boltozatának bordái között látható zöldeskék színű freskók. A képek az itáliai reneszánsz jegyében születtek, tekergő-kanyargó növényi indákat, burjánzó virágkelyheket és történelmi címereket ábrázolnak, amelyek között egy-egy titokzatos arc is megbújik, már-már szürreális hatást keltve.