Ezt látni kell Temesváron

Hajókázás a Bégán

A Béga valójában egy mesterségen létrehozott csatorna, amelyet a 18. században létesítettek a túlságosan kacskaringós, árvízre hajlamos Ó-Béga helyett. A folyónak a Temesvár belvárosán átfolyó szakasza mentén ma ápolt parkokat, szép sétautakat találunk, a nyüzsgő belváros után a fűzfákkal szegélyezett, romantikus folyószakasz egy teljesen más Temesvár képét mutatja. A Béga hídjai hajdan legendásan szépek voltak, a ma is meglévők közül a leghíresebb az 1909-ben épült, szecessziós Ligeti híd. A folyó hangulatát leginkább egy sétahajózás közben élvezhetjük.

 

Szecessziós bérházak

A 360 méter hosszú Piaţa Victoriei Temesvár nagy korzója, amelyet egyik végén az Opera, a másikon pedig az ortodox katedrális zár le. Nyáron az egymásba nőtt teraszok, a szabadtéri bárpultok és fagylaltárusok között itt sétálgat a város apraja-nagyja, a hangulat különösen sötétedés után lenyűgöző. A teret szecessziós épületek veszik körül: a díszes homlokzatokon korabeli építészetnek szinte valamennyi ötletét megtaláljuk rajtuk, érdemes elmélyedni a részletekben. Különösen szép például az ortodox katedrálistól jobbra lévő, két apró toronnyal ékesített Széchenyi-palota, az öt csúcsíves elemből álló homlokzatáról felismerhető Dauerbach-palota, az épületsor végén álló, Baumhorn Lipót által tervezett Lloyd-palota, az ettől jobbra eső Weisz-palota, valamint a tér túlsó oldalán, a McDonald’s-nak otthont adó Löffler-palota.

Tőkés László egykori lakóhelye

A romániai forradalom emlékhelyei közül az egyik legjelentősebb a temesvári református lelkészi hivatal. 1989. december 15-én magyar és román nemzetiségű temesváriak élő lánccal vették körbe az épületet, megakadályozva a Securitatét abban, hogy Szilágy megyébe költöztesse Tőkés László lelkészt és feleségét. Az épületen emléktábla örökíti meg a forradalom kirobbanásának helyszínét, alatta „a nép hangja”: Éljen Tőkés László! Szabadság!