Ezt látni kell Szarajevóban!

Inat Kuća

Ha autentikus bosnyák környezetben hagyományos helyi ételeket szeretnénk kóstolni, a legjobb választás a Miljacka déli partján, egy minaret tőszomszédságában álló Inat Kuća. A török stílusú épület teraszáról a túlparti városháza épületében gyönyörködhetünk, de egy igazi romantikus vacsorához az emeleten lévő toronyszobaszerű kis étkezősarkok az ideálisak. Ha szeretnénk elmélyedni a bosnyák konyha ízeiben, a legcélszerűbb az ötféle „tapas” méretű specialitást tartalmazó sarajevskisahan-t rendelni egy korsó Sarajevsko sörrel.

 

Gázi Huszrev bég-dzsámi

Az 1531-ben épült dzsámi a legnagyobb és építészetileg is a legértékesebb dzsámi a Balkán-félszigeten. Mindez nem véletlen, az épületet ugyanis egyenesen az Oszmán Birodalom főépítésze, a perzsa származású Adžem Esir Ali tervezte klasszikus oszmán stílusban, amelynek egyik jellegzetessége a bejárat előtti árkádsor, az apró kupolákkal lefedett úgynevezett portico.  A dzsámi oldalához illeszkedik egy 45 méter magas minaret is, ahonnan naponta öt alkalommal hívja imára a híveket a müezzin. A komplexum udvarán álló, díszes fatető alá rejtett kút idilli harmóniát áraszt.

Alagút Múzeum

1993 júliusa és 1996 februárja között a szerb katonák ostromgyűrűjébe zárt Szarajevó számára a külvilággal való egyetlen kapcsolatot – az ENSZ légihídján kívül – egy földalatti alagút, az úgynevezett „remény alagútja” jelentette. Az ENSZ által ellenőrzött repülőtér kifutópályája alatt mintegy négyhónapos, nagyrészt kézi erővel végzett munka eredményeképp sikerült egy 800 méter hosszú földalatti folyósót fúrni, amely Szarajevót a városon kívüli, bosnyákok által ellenőrzött területekkel kötötte össze. Az alagútnak a repülőtér déli végén lévő, mintegy 20 méteres szakaszát a közelmúltban megnyitották az ostrom iránt érdeklődő turisták előtt. Bejárata egy családi ház udvarán található, a golyónyomokat a mai napig őrző épületben megrázó kiállítást láthatunk az alagút építéséről és mindennapjairól.