Ezt látni kell Selmecbányán!

Kálvária

A városon kívül, a Scharffenberg-hegy oldalában felépített Kálvária a Selmecbánya környéki dombok jellegzetes építménye. A város fénykorában, a 18. század közepén megalkotott építményegyüttest sokan Csontváry Kosztka Tivadar Selmecbányáról készült híres festményéről ismerik. A Kárpát-medence egyik legszebb Kálváriájának állapota a 20. században rendkívüli mértékben leromlott; a felújítási munkálatokhoz 2008-ban láttak hozzá, és jelenleg is folyamatban vannak.

Jozef Kollár Galéria

A főtér egyik legszebb épületében helyet kapott kiállításon a 15. századtól egészen napjainkig, nagyrészt a környékről származó festők által készített, Selmecbányával összefüggő témájú festményeket láthatunk. Többek közt itt találjuk a Selmecbányán letelepedett Anton Schmidt osztrák barokk festő néhány képét, valamint két 20. századi művész, Jozef Kollár és Edmund Gwerk műveinek legnagyobb gyűjteményét is. A galéria valódi büszkeségei azonban a Szent Katalint és Szent Borbálát ábrázoló, kivételes szépségű késő gótikus faszobrok, amelyek elkészítéséhez feltehetően két szép selmecbányai leány szolgált modellként.

Kaviareň Divná Pani

A Divná Pani Szlovákia egyik legvonzóbb kávézója, amely három termével – hagyományos kávézó, lounge és gyerekterem – egyszerre három különböző vendégkört céloz meg. A hatalmas csészében felkínált cappuccino nem szokott csalódást okozni.