Ezt látni kell Salzburgban!

Hohensalzburg vára

Az óvárostól délre fekvő várhegyen Európa egyik legnagyobb erődítménye, a salzburgi hercegérsekek ősi vára magasodik. Mai képét a 15-16. század fordulóján, Leonard von Keutschach érsek idején nyerte el, ekkor alakult át katonai erődítményből az érsekek otthonaként szolgáló kényelmes várkastéllyá. Ebben az időben készültek el a vár legérdekesebb látnivalójának számító úgynevezett hercegi szobák, amelyek jelenleg is őrzik az eredeti, késő gótikus díszítéseket, ritka példát nyújtva a késő középkor világi, színpompás belsőépítészetére. A több mint 500 méter magas sziklaszirtre a kontinens egyik legrégibb, 1892 óta működő siklójával juthatunk fel.

 

Szent Péter-temető

A Szent Péter-templom jobb oldalán, egy kis kapualjon keresztül a város legmeghittebb zugába érkezünk, a több mint 1300 éve működő, Salzburg kiemelkedő alakjainak nyughelyeként szolgáló Szent Péter-temetőbe. Sétálgassunk a teljesen egyedülálló, aranyozott kovácsoltvas keresztek között, és nézzünk be a temetőkert közepén álló gótikus Szent Margit-kápolnába is. A temetőből megközelíthető, úgynevezett katakombák valójában a Mönchsberg sziklafalába vájt járatok, ahol a római korban keresztények laktak, illetve temetkeztek. A séta érint két 12. századi kápolnát, a Becket Tamás, canterburyi érsek mártírhaláláról freskótöredéket őrző Gertrauden-kápolnát, illetve a feljebb lévő Maximus-kápolnát.

 

Mozartkugel

A marcipánból, pisztáciából, nugátból és csokoládéból álló különleges bonbon a belvárosi ajándékboltok, szabadtéri piacok nélkülözhetetlen terméke, Salzburg valóságos védjegye. Az első Mozarkugelt egy salzburgi cukrászmester, Paul Fürst készítette 1890-ben, a termék annyira sikeres volt, hogy az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet kapott. Ükunokája a mai napig az eredeti recept alapján dolgozik, a marcipángolyókat ezüst-kék színű papírba csomagolja, ám ezek csak néhány helyen, például a Brodgasse 13. alatt kaphatók. Mivel a termék neve nem lett levédve, számos versenytárs jelent meg a piacon „Mozartkugel” elnevezéssel. A legelterjedtebbek közé tartozik a szintén Salzburgban gyártott Mirabell Mozartkugel és a határ túloldalán, Németországban készített Reber Mozart-Kugel. Mindkettőt aranyszínű papírba csomagolják, és többek között a Kranzlmarkt 4. alatt kaphatók. Mindhárom termékben egy kicsit más összetevőn van a hangsúly, így érdemes valamennyit megkóstolni.