Ezt látni kell Prágában!

Szent Ágnes-kolostor

A középkori Csehország életébe kaphatnak betekintést azok, akik ellátogatnak az óváros északi részén található egykori klarissza kolostorba. A Přzemysl-dinasztia egyes tagjainak koronázási és temetkezési helyéül szolgáló kolostort Szent Ágnes alapította az 1230-as években. Az apácafőnökként dolgozó, elsősorban betegápolással foglalkozó Szent Ágnest hasonló tisztelet övezi Csehországban, mint nálunk az ugyanebben az időben élt Árpád-házi Szent Erzsébetet. A kolostorban helyet kapott kiállítás az 1200-1550 közti időszak cseh és közép-európai művészetéből válogat, gótikus Madonna-szobroktól táblaképekig.

 

Prágai zsidónegyed

Prága történelmi zsidónegyedét a 19. század végén lebontották, zsidó lakóit pedig fél évszázaddal később deportálták. Ma impozáns szecessziós házak, elegáns üzletek és éttermek fogadnak minket errefelé, a legendás zsidóváros emlékét pedig már csak a zsinagógák és a temető idézi fel. Összesen öt zsinagógát és egy régi zsidó temetőt nézhetünk meg, a zsinagógák egy részében kiállításokat rendeztek be. A prágai zsidóság történelme iránt érdeklődőknek a 10-18. századig terjedő időszakot bemutató Maisel-zsinagógába és a modern kor eseményeit ismertető Spanyol zsinagógába érdemes ellátogatniuk, míg a zsidó hagyományokról a Klausz-zsinagógában láthatunk kitűnő kiállításokat. Ha kevés az időnk, a Régi-új zsinagóga, a Spanyol zsinagóga és a zsidó temető mindenképp férjen bele a programba.

Au gourmand

Nem csak nevében, hanem hangulatában és kínálatában is franciás vendéglő, a napi leves után például gratin (francia rakott krumpli), illetve sokféle quiche közül választhatunk.