Ezt látni kell Pozsonyban!

Köztéri szobrok

A turisták által talán legtöbbet fotózott pozsonyi szobor Napóleon egyik katonáját ábrázolja, amint épp a francia követség előtti padnak támaszkodik. A vidám műalkotás egy kevésbé vidám eseményre emlékeztet: a napóleoni háborúk idején a francia katonák elfoglalták Pozsonyt, és súlyos pusztítást okoztak a városban. Napóleon katonája mellett számos további, járókelők közé vegyülő szobrot fedezhetünk fel a főtér közelében: a tér és a Rybárskabrána sarkán cilinderével a kezében áll a 20. század közepi Pozsony egyik különc lakója, Schöne Náci, azaz Lamár Ignác pozsonyi cipész, majd innen nem messze, a Rybárska brána és az ulica Panská sarkán megkereshetjük a csatornafedél alól leselkedő Čumilt, illetve az ulica Laurinská és Radničná sarkán álló lesifotóst.

 

Szent Márton-dóm, a koronázótemplom

A dómot sokan koronázótemplomként ismerik, ugyanis 1563-tól egészen 1830-ig ebben a pozsonyi templomban koronázták a Habsburg uralkodókat magyar királyokká. Az itt megkoronázott királyok névsorát a főoltártól balra olvashatjuk el, valamint a templomnak erre a fontos történelmi szerepére utal a tornyán elhelyezett 150 kg súlyú aranyozott korona is. A 14. századi eredetű, részben gótikus, részben neogótikus elemeket hordozó templomot a közelmúltban újították fel. A legfőbb látnivaló a 18. századi osztrák szobrász, Georg Raphael Donner remekműve, a valaha a templom főoltárát díszítő barokk Szent Márton-szobor.

 

Roland Café

A kávéház egy Lechner Ödön által tervezett szecessziós épület földszintjén működik. A különleges mozaikképek mellett a Szlovákiában oly népszerű mákos, almás és túrós rétesek gyakorolják a fő vonzerőt a vendégekre. Estefelé is érdemes benézni, ilyenkor zongorista szórakoztatja a vendégeket.