Ezt látni kell Marosszéken!

Teleki Téka, Marosvásárhely

Székelyföld leghíresebb könyvtára gróf Teleki Sámuel (1739-1822) erdélyi kancellár híres könyvgyűjteményéből alakult. Teleki hat évtizeden át egész Európában módszeresen és nagy hozzáértéssel vásárolta össze a nyomtatás kezdete óta megjelent legjelentősebb könyveket, köztük igazi ritkaságokat, ősnyomtatványokat is. Negyvenezer kötetes gyűjteményét 1802-ben közkönyvtárként nyitotta meg a nyilvánosság előtt, méghozzá a ma látható épületben. 1962-ben a Teleki Téka gyűjteményét egyesítették a marosvásárhelyi református kollégium 80 000 kötetből álló könyvtárával, amelyet a református kollégium tanárai gyűjtöttek össze 400 éven keresztül. A könyvtár dísztermében kiállított híres könyveket – az orvostudománytól a francia felvilágosodásig – tematikusan rendezték el, érdemes őket egyenként végigböngészni.

Marosvásárhelyi zsinagóga

A zsinagóga Marosvásárhely egyik legkülönlegesebb látnivalója, a gyergyószentmiklósi mellett ez Székelyföld másik ma is működő zsinagógája. Az 1900-ban épült zsidó templomot Gärtner Jakab tervezte mór stílusban, a bécsi építész nevéhez a Monarchia számos városának zsinagógája fűződik. Az arányaiban eltúlzott méretű rózsaablak, a két hagymasisakos torony és a nyolcszög alakú, szintén rózsaablakokkal díszített kupola a keleti világ mesés hangulatát hozzák el a székelyek fővárosába. A színesre – pirosra, kékre, zöldre – festett belső falak vidám hatást keltenek, ráadásul – az 1990-es évekbeli felújításoknak köszönhetően – az épület szépségét kifogástalan állapotban élvezhetjük.

Kárnász-ház, Marosvásárhely

A kívülről átlagosnak tűnő Kárnász-ház ritka kincseket rejt magában. A 19. század elején épült ház kapualját, lépcsőházát és emeleti termeit szemet gyönyörködtető, neoreneszánsz falfestmények díszítik, a kapualjban, a második képen például a régi Marosvásárhely főterét láthatjuk, a katolikus templommal és a Bodor-féle zenélő kúttal. Az épületben működik a város házasságkötő terme, a kaput általában nyitva tartják, ha mégsem, akkor csöngessünk.