Ezt látni kell Máramarosban!

Kommunizmus Emlékmúzeuma, Máramarossziget

Máramarosszigeten működött a kommunista Románia leghírhedtebb börtöne, ahová az 1950-es évek elején a romániai politikai, gazdasági, egyházi és tudományos elit ismert tagjait zárták be, többek között Márton Áron római katolikus püspököt. A rossz körülmények, a kegyetlen bánásmód és az éhezés miatt sokan haltak meg a börtönben, őket általában a város határában, a „szegények temetőjében” temették el teljes titokban. Az épületben az 1990-es években az itt raboskodók, illetve általában a kommunizmus és az ellenállás áldozatainak emlékére múzeumot hoztak létre, amelynek évi több tízezer látogatója van. Az egyes cellákban berendezett, nagyszabású kiállítás a román és a nemzetközi kommunizmus minden lehetséges aspektusát bemutatja, külön cella foglalkozik például Ceauşescuval, a Securitate működésével, az 1980-as évek mindennapjaival vagy Mihály román királlyal.

Szaploncai Vidám temető

A Máramarosszigethez közeli Szaplonca hírnevét és számtalan látogatóját a jellegzetes, kék színre festett fejfákból álló Vidám temetőjének köszönheti. A több mint 800 fejfa túlnyomó többségét egy helyi mester, Stan Ioan Pătraş készítette 1935-től 1977-ben bekövetkezett haláláig, azóta pedig tanítványai folytatják a hagyományt. A fejfákon látható, naiv stílusban megfestett képek legtöbbször az elhunyt életének egyik fontos mozzanatára, például a foglalkozására vagy a halálának a körülményeire utalnak. A fejfák egy régi dák hagyományt elevenítenek fel, amely szerint a halállal nem ér véget az élet, így nincs miért szomorúnak lenni miatta.

 

Felsővisói kisvasút

A felsővisói hegyi vasút kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy pár órára betekintsünk a Máramarosi-havasok elvarázsolt világába. A ma már ritkaságszámba menő gőzmozdonyos vonat festői tájakon, a Vasér folyó vadregényes völgyében, hidakkal és alagutakkal szabdalt úton kanyarog, Felsővisótól egészen a 21,6 kilométerre fekvő Paltinig. A füstfelhőben, hangos füttyszavak mellett zakatoló vonat teljesen autentikus; nem kell megijedni, ha elsőre olyan érzése van az embernek, hogy bármikor széteshet alatta a vasúti kocsi. Az egyik pihenő alkalmával meleg itallal és egy süteménnyel kedveskednek a vendégeknek, majd a végállomáson viseletbe öltözött lányok népzenével, áfonyalikőrrel, grillezett húsból, kolbászból és más finomságokból álló ebéddel várják az utasokat.