Ezt látni kell Ljubljanában!

Napóleon-emlékoszlop

Európában ritkaságnak számítanak a Napóleon tiszteletére emelt emlékművek, ezért is érdemel figyelmet a Trg francoske revolucijén, azaz a Francia forradalom terén 1929-ben felállított Napóleon-emlékoszlop. A legnagyobb szlovén építész, Jože Plečnik tervei alapján készült emlékműbe egy francia katona hamvait is beleépítették, aki Ljubljana közelében esett el 1813-ban.

Nemzeti és Egyetemi Könyvtár

Jože Plečnik egyéni stílusát legjobban élete egyik főművén, az 1941-ben épült könyvtárépületen tanulmányozhatjuk. Kívülről figyeljük meg a homlokzat egyedi mintázatát, melyet a piros tégla és nyerskő véletlenszerű játéka ad, a Gosposkaulica felőli bejárat fölötti Mózes-alakot, valamint a főbejárat pegazus (szárnyas ló) fejet formáló kilincsét. Harminckettő sötétszürke márványoszlop között vezet fel a lépcsősor az első emeleti nagy olvasóterembe, amelynek belső kialakításáról és berendezéséről is Plečnik gondoskodott. A munkához szükséges sok fényt hatalmas ablakok és két nagyméretű, kerek csillár biztosítja, a székek viszont szándékosan kényelmetlenek, mert a mester meggyőződése szerint csak így lehet rendesen a munkára koncentrálni.

 

Le Petit Cafe

A város francia kötődését idézi fel ez a hamisítatlan hangulatú, teraszos kávézó-étterem. Főételnek válasszunk Napóleon-salátát, desszertnek crème brûlée-t, közben pedig olvasgassuk a falra ragasztott régi francia újságok oldalait. Ha a folyóparti zsúfolt kávézók helyett egy intimebb, eredetibb helyet szeretnénk, ide jöjjünk. A Petit Cafe reggelizni is kitűnő választás.