Ezt látni kell Lembergben!

Lembergi kávézók

A lembergi kávéházak a legjobbak közé tartoznak Európában, szépen egyesítik a nagy angolszász kávézóláncok professzionalizmusát a közép-európai kávéházi hagyományokkal. A legeredetibb hely a Piac téren található Lvivska Kopalnja Kavi, azaz „Lembergi kávé bánya”, ahol helyben pörkölt kávéból készített kávékülönlegességeket kóstolgathatunk hipszter szakállas felszolgálók társaságában. Egy másik fontos intézmény az Opera közelében lévő Lvivska Manufaktura Kavi, amely egyúttal kitűnő reggelizőhelyként is szolgál. Délutáni-esti kávézásra a meghittebb hangulatú, kitűnő barackos sajttortát kínáló Szvit Kaviba üljünk be a Boim-kápolna közelében vagy a lazább, alternatívabb hangulatú Glory Café ajánlható, a Hotel George épületében.

 

Anczewski-ház

Az elfeketedett homlokzatú, pártázattal ékesített Anczewski-háza város főterének legismertebb épülete. A házat itáliai építészek tervezték a 16. század végén, homlokzatát bájos féldomborművek díszítik: baloldalt Mária a kis Jézussal, középen Szent Márton, amint levág köpenyéből egy darabot és a koldusnak adja, a jobb oldalon pedig a ház építtetője egy angyal társaságában. Az épületben helyet kapott történeti kiállítások közül a legérdekesebb a harmadik emeleten látható, Nyugat-Ukrajna 19-20. századi történelmét, különösen a két világháború időszakát, a függetlenségi mozgalmakat és a szovjet korszak mindennapjait bemutató nagyszabású tárlat. A kiállítás csak ukrán nyelven olvasható, de így is világos képet kaphatunk az ukránoknak a szovjetrendszer idején teljesen eltitkolt önálló nemzettudatáról. Az építészet iránt érdeklődőknek valamennyi szintet érdemes végigjárniuk, a faragott ajtó- és ablakkeretek a reneszánsz kor legszebbjei közé tartoznak.

 

Csokoládépalota

Lemberg legnépszerűbb épülete az ötszintes, este 10-ig nyitva tartó csokoládépalota. A vendégek igazi forró csokit kóstolhatnak, bekukucskálhatnak egy csokikészítő üzembe, végigböngészhetik a „vintage” csokoládéboltok ötletesen csomagolt termékeit, és nem utolsósorban élvezhetik az épület tetőteraszáról eléjük táruló kilátást. A cég Ukrajna számos városában nyitott boltokat, például Ungváron is.